Duraković za N1: Izvinjavam se Jankoviću ako sam čuo laž

Vijesti 20. jun 201713:05 > 13:11
N1

Bivši načelnik općine Srebrenica i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici, Ćamil Duraković izvinio se Saši Jankoviću, lideru Pokreta Slobodni Građani Srbije na neistinitim glasinama da je Janković bio u Bijeljini sa Šešeljem, početkom devedesetih godina.

“Prije svega ja se ne sjećam da sam išta tvrdio, ja sam rekao da sam u neformalnim razgovorima to čuo. Tvrditi i čuti su dvije različite stvari, nije to moja tvrdnja. I on sam ako pogleda, a ne da gleda u naslov – vidjet će da sam drugačije rekao. Ja jesam čuo, a ako on smatra da to nije istina, evo – ja se izvinjavam. Ali zaista sam čuo”, kazao je Duraković.

“Imao sam direktno pitanje uvažene voditeljice koja me pitala, i ja sam odgovorio na to pitanje, da sam čuo. Ono što želim reći, naš poziv je otišao na e-mail adresu gospodina Jankovića na koji mi nismo dobili nikakav odgovor, dakle vraća nam se e-mail. Naša pozivnica stoji, a u pokušaju da dođemo do gospodina Jankovića od naših izvora u Srbiji smo saznali, odnosno čuli da je on 1991., 1992. bio u Bijeljini sa Arkanovcima, Šešeljovcima, ne interesuje me. Ja sam to čuo. Ne tvrdim. I evo, ponovo ne tvrdim, jer nisam bio u Bijeljini, nisam ga vidio i nisam siguran u to, ali sam čuo”, pojasnio je Duraković.

Podsjećamo, Duraković je u programu N1 kazao da je Saša Jankvoić početkom 90-ih godina bio u Bijeljini sa Vojislavom Šešeljom, zbog čega je Janković tražio izvinjenje ili da Duraković otkrije od kojih je osoba to čuo – pa da ih može tužiti za klevetu.

“Mi smo pokušali doći do njegovih kontakata u Srbiji, i osobe koje smo kontaktirale u Srbiji su nam tako kazale. Dakle, ja sam samo rekao šta sam čuo”, pojasnio je Duraković.

Ko su te osobe, od kojih je Duraković čuo te navode?

“Ja ne znam da li mogu, ali vjerovatno će se u medijskoj harangi, pogotovo preko Twittera – vjerovatno će se neko javiti da nešto kaže. Naša najbolja namjera, kao Organizacionog odbora je bila zbog današnjih stavova gospodina Jankovića, kao kandidata za predsjendika Srbije, koji je rekao da je u Srebrenici bio genocid, i da presude Međunarodnog suda treba da se poštuju – to je bila naša osnova da ga pozovemo. Ja ne mogu ulaziti u istragu biografije gospodina Jankovića, gdje je bio, šta je bio. Time neka se bave drugi organi”. poručio je Ćamil Duraković.

“Naša namjera kao Organizacionog odbora nije da nas neko napada, ovako kao što je on to krenuo sa svojim pristalicama. Ukoliko nije, trebao je reći nisam – idemo dalje. Mi smo čuli. Šta treba da ratujemo preko društvenih mreža ili medija s time što smo mi čuli. Iako smo čuli, to nas ne zanima, pozvali smo ga. Takvo je pitanje novinarke bilo koncipirano. Mi smo ga pozvali zbog onoga što radi danas, i ako je čovjek doživio katarzu i osjeća to tako – mi nemao problem s tim šta je bio”, poručio je Duraković Jankoviću.

“Ja sam mu se izvinuo, ukoliko je to laž. Ja mu se izvinjavam, zašto se ne bih izvinuo nekome ako sam čuo o njemu laž. Bilo bi neprincipijelno s moje strane da mu se ne izvinem. Izvinjavam se ako smo čuli laž”, kazao je.

U telefonskom razgovoru Duraković je kazao da je najveća obaveza da se 22. godišnjica genocida provede u najboljem redu i miru, i da se ukopa 68 žrtava za ovu godinu.

“Ko se našao uvrijeđenim, je li, nije – ja sam rekao samo da sam čuo. Nisam tvrdio i nemam namjeru da se nikome pravdam. On, ako ima neka se pravda. Ja svoje vrijeme ne mogu trošiti na to. Mi to nismo izmislili, nego smo čuli – i neka on vidi ko ima sa njim problem ko nema”.

Mogu li se kontaktirati te osobe od kojih je Duraković čuo tako nešto?

“Ne bih eksplicitno iznosio imena. Izvori su iz Srbije, od ljudi koje mi poznajemo. Da li su oni izmislili to, ili pokušavaju da naruše kredibilitet gospodina Jankovića neka on to s njima rješava. Mi smo samo čuli. Reako sam da smo smo čuli. Vi istražite to sada po Srbiji, ne znam”, rekao je Duraković na koncu telefonskog razgovora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.