Neadekvatan zdravstveni sistem: Pacijenti izlaze na ulicu

Vijesti 20. jun 201717:44 > 22:29
N1

Brojni pacijenti, članovi nekoliko udruženja oboljelih iz Federacije BiH u srijedu će na ulicu. Pred zgradom Federalnog parlamenta tražit će omogućavanje elementarnih ljudskih prava - pravo na život i dostojanstveno liječenje.

Prvo iscrpni proces dijaliza, a potom i dvije transplantacije van BiH. Amela Šiljević sve to je iskusila na svojoj koži. Danas su, kaže, pacijenti iz udruženja izloženi još većim patnjama, nerijetko primorani pomoć potražiti van zemlje. Zbog nemoći da se za osnovna prava bore unutar bolesnog sistema, odlučili su izaći na ulicu s dva osnovna zahtjeva.

Izmjene Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja. To je prvo. Drugo, tražićemo bolji tretman pacijenata na dijalizi. Naši pacijenti se trenutno dijaliziraju na neispravnim aparatima. Po zakonu aparati koji su prešli 15 hiljada radnih sati su neupotrebljivi. Kod nas su prešli 200 hiljada vjerujte“, rekla je Amela Šiljević, predsjednica Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata KS.

Nezadovoljnih je mnogo. Zahtjeva još više. Ključni – da životi građana prestanu biti statističke brojke ili jeftini politički poeni, u parlamentima, ali i zdravstvenim ustanovama.

Tuđu nesreću i tuđu bolest koriste za dnevnopolitičke interese i za svoju promociju. To je stvarno sramota i neljudski. Kad pričamo o ljudskim pravima, pa prvo i osnovno pravo je pravo na život. Ako neko ne obezbijedi pacijentu lijek u pravo vrijeme, kako se to zove, je li to zločin“, kazala je Spomenka Hadžić, predsjednica Udruženja “Renesansa”.

Pacijenti su svakodnevno prepušteni na milost dotrajalih aparata. Zbog skupih, neadekvatnih ili čak nemogućih terapija, obično pozivaju, ili sami osnovaju donatorski fond.

Dok su donatorske večere ozbiljna alternativa sistemskom rješenju, nekad i jedina opcija, pacijenti će u borbi za lijek, terapiju, operaciju moraju tražiti na ulici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.