Nova-stara obećanja bh. zvaničnika: Čemu se nadati?

Vijesti 20. jun 201718:14 > 19:21
N1

Delegacija BiH, koju predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Mladen Ivanić, susrela se danas u Bruxellesu sa Sjevernoatlantskim vijećem.

U delegaciji su, osim Ivanića i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Razgovaralo se o knjiženju perspektivne vojne imovine, koje predstavlјa preduslov za aktivaciju MAP-a. Stižu i obećanja.

Optimistačan je jučer u Briselu bio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Još jednom je ponovio.

Ja vam želim reći da je ambicija BiH kao države u potpunosti jednaka kao i u prošlosti , a to je konačni cilja da do kraja prvog tromjesečja iduće godine dobijemo status kandidata za punopravno članstvo u EU“, rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

U sličan scenarij vjeruje i hrvatski član bh. Predsjedništva. No pitanje je kako do statusa kandidata kada na domaćem terenu situacija nije nimalo dobra. Parlamentarne većine na papiru ima, ali u praksi ne.

Rijetko se sastajemo, ne rješavamo ključne probleme , ne tražimo načine kako da ojačamo naše međusobno povjerenje koje smo imali u prvih godinu, godinu i pol dana našeg zajedničkog rada, a znamo da ćemo ovako morati nastaviti raditi jer sasvim je izvjesno da nema novih koaliranja, a ni preslagivanja vlasti“, izjavio je Dragan Čović, član Predsjedništva BiH.

A nema ni izvanrednih izbora, jer takvu mogućnost naše zakonodavstvo ne poznaje. Sociolog i analitičar Slavo Kukić kaže da je situacija gora nego ikada.

Po mom sudu stanje koje imamo danas u BiH puno je bremenitije nego stanje neposredno poslije rata. Poslije rata ljudi su imali nadu da je povijesno silovanje definitivno za nama, da ćemo opet početi živjeti kako smo uvijek živjeli i ta nada je tinjala do 2005. ili 2006. godine do drugog dolaska Milorada Dodika u Vladu RS“, kazao je Slavo Kukić, sociolog i analitičar.

No, Dodik i njegova stranka trenutno nisu dio vladajuće koalicije na državnoj razini, nego Savez za promjene čiji članovi kažu kako su spremni na razgovore kako bi se prevazišla trenutna pat pozicija.

Jasno je svima da mi od jeseni nismo imali sastanaka vladajuće koalcije nakon onog što se dešavalo oko revizije presude. Što se tiče mene lično i PDP-a, nikakav problem nikada nije bio da otvoreno razgovaramo o svim važnim pitajima za budućnost BiH“, mišljenja je Branislav Borenović, PDP.

Da parlamentarna većina funkcionira od sjednice do sjednice odnosno od točke do točke dnevnog reda, svjestan je i predsjedvajući Zastupničkog doma. Kaže da su trenutna aktivna dva problema.

Jedan je problem financiranja javnih RTV sistema jer Savez za promjene ne prati druge članice parlametnarne većine po tom pitanju i drugo pitanje su akcize“, kazao je Šefik Džaferović, predsjedavajući Zastupnikog doma PS BIH.

A novi problem mogao biti i Izborni zakon BiH. No stvari kakve jesu ostaće iste do listopada 2018.

Ovi svi hoće i u kojima su jedni drugima opozicija i kojih nema tko smijeniti nitzi ih ima tko što se tiče normativno pravnog okvira reći sad je dosta. To mogu jedino svbjetski centri moći, ali sumnjam u njihovu reakciju, njima je jedino važno da se ovdje ne puca“, izjavio je Slavo Kukić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.