U toku deratizacija u Potkozarju

Vijesti 21. jun 201711:50 > 11:53
Pixabay.com / Ilustracija

Na području opštine Gradiška svakodnevno se vrši deratizacija domaćinstava u potkozarskim selima, gdje živi većina pacijenata koji su zbog simptoma hemoralgične ili mišje groznice upućeni na liječenja na Infektivnu kliniku Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Do sada je izvršena deratizacija u više od 300 domaćinstava u Gornjim Podgradcima, a radnici Higijensko-epidemiolške službe tokom obilaska domaćinstava građanima dijele i brošure sa savjetima kako se zaštititi od zaraze mišjom groznicom“, rekao je načelnik Higijensko-epidemiolške službe Doma zdravlja Gradiška Bogdan Milenković.

On kaže da je građanima savjetovano da i dalje sami nastave deratizaciju svojih domaćinstava s ciljem sprečavanja širenja epidemije mišje groznice.

Milenković je podsjetio da je sa simptomima mišje groznice na liječenje na Infektivnu kliniku u Banjaluku upućeno ukupno 11 pacijenata iz Gradiške, od kojih je za jedno lice utvrđeno da nije riječ o ovom obliku infekcije.

Do petka, 16. juna, kada je proglašena epidemija mišje groznice, na liječenje na Infektivnu kliniku upućeno je šest pacijenta, a do danas njih još pet. Dva pacijenta su već otpuštena sa bolničkog liječenja, jer je riječ o blažem obliku oboljenja“, naglasio je Milenković.

On je istakao da je epidemija hemoralgične groznice za sada proglašena samo na području Gradiške, ali da ima i nezvaničnih informacija o nekoliko oboljelih u Kozarskoj Dubici, Kostajnici i Srpcu.

Milenković je naveo da su simptomi ovog oboljenja visoka temperatura, drhtavica, glavobolja, zamućenje vida, crvenilo i svrab očiju, crvenilo kože, a u drugoj fazi bolesti javljaju se oštećenja bubrega, te dodao da liječenje može trajati i do tri mjeseca.

On je podsjetio da infekciju šire sitni glodari svojim izlučevinama, da do zaraze ljudi najčešće dolazi prilikom čišćenja prostorija sa stočnom hranom i podruma, rada na pilanama i u šumi, gdje može doći do udisanja inficirane prašine, te prilikom konzumiranja povrća ili voća koje je bilo u kontaktu sa zaraženim miševima.

Potrebno je da se prilikom navedenih radova koriste maske, te vodom poprskati prostor koji se čisti, povrće dobro oprati prije konzumiranja i često prati ruke“, dodao je Milenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.