Cvijanović: Aranžman BiH s MMF-om nije zvanično raskinut

Vijesti 21. jun 201713:06 > 13:08
EPA

Aranžman BiH sa MMF-om zvanično nije raskinut, ali smo upozoreni da, ukoliko ne dođe do izvršenja u svim tačkama, u kojima su naše obaveze i odnose se na sve nivoe vlasti, morat će preispitati aranžman i eventualno pristupiti zaključenju novog, s obzirom na to da ovaj nije pokazao održivost, izjavila je danas premijerka RS-a Željka Cvijanović.

Podsjetila je da je RS prije pola godine izvršila sve svoje obaveze, kao i Federacija BiH, a ostale su obaveze na nivou BiH, koje se odnose na zakone o akcizama, bankarski sektor te agenciju za osiguranje depozita.

-Sada samo upozoreni dopisima da bilo kakvi dodatni izdaci na bilo kojem nivou, a podrazumijevali bi povećanje plaća ili troškova za zarade, mogu da ugroze aranžman. To upozorenje se odnosi na odluku Vijeća ministara BiH, na osnovu koje se priprema i zakon o povećanju plaća policiji, rekla je Cvijanović novinarima u Banjoj Luci.

Istakla je da bi ta odluka Vijeća ministara, uz ono što nije izvršeno iz aranžmana s MMF-om, bila dodatno opterećenje.

Mislim da nam MMF, s obzirom na to da je ovo neka zajednička inicijativa s EU, nastoji progledati kroz prste pa odugovlače. Da je neko drugi u pitanju davno bi presjekli i rekli da aranžman ne postoji“, ustvrdila je entitetska premijerka.

Smatra da je aranžman završena priča, jer ne zna na koji način Vlada više treba da nastupa u ovom smislu, jer je RS svoje obaveze završila, a i poslanici SNSD-a su na nivou BiH pokušali da se izvrše i obaveze tog nivoa vlasti.

Sada više nemamo nikakve mogućnosti da nešto uradimo“, dodala je Cvijanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.