Duraković o sukobu unutar Islamske zajednice u BiH

Vijesti 21. jun 201715:47 > 21:18
N1

Islamska zajednica u BiH je u posljednje vrijeme zabavljena sama sobom, a stvari su kulminirale sukobom na relaciji predsjednik Sabora Hasan Čengić - reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Gostujući u Pressingu na N1 televiziji akademik Esad Duraković je iskoristio priliku da kaže kako ‘poštuje Islamsku zajednicu i da je njen član te da je IZ jedna od bitnih vertikala Bošnjaka’.

Ovo govorim da bih instalirao gromobran koji će mi biti potreban jer će biti negativnih reakcija na ovo što govorim. Sukob u IZ po onome što znam sa portala i od prijatelja je vrlo žestok na relaciji reisu-l-ulema i predsjednik Sabora zbog toga što je reis osujećen u mnogim aktivnostima i kompetencijama“, kazao je Duraković.

Voditelj Pressinga Amir Zukić se nadovezao kazavši “da je reis osujećen u pokušajima da depolitizira IZ i da SDA više nema primat”.

To je jako važno. Čengić, valjda iz SDA, vuče IZ u taj podanički odnos prema SDA što ne smije uraditi. IZ se ne smije podanički ili pokroviteljski odnositi ni prema jednoj političkoj partiji“, smatra Duraković.

Akademik je kazao da su u BiH ‘u potpunosti ispreturane nadležnosti’.

Imamo slučaj da Rijaset IZ donosi rezoluciju o bosanskom jeziku. Prvo, o jeziku se ne donose rezolucije, to se utvrđuje naukom. Drugo to nije u kompetencijama Rijaseta. Imali smo primjer da predsjednik države ili član Predsjedništva države presjeca vrpcu na otvorenju džamije. Kod nas su u potpunosti ispreturane kompetencije i nadležnosti. Ne zna se šta treba da radi Rijaset, a šta država. Sve to ide na štetu bošnjačkog interesa i osjećaja kako se treba graditi država.”

Komentarišući ovu temu, Duraković je kazao da će, prema njegovim saznanjima, predsjednik Sabora IZ Hasan Čengić biti opozvan jer je sakupljen dovoljan broj potpisa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.