Duraković o stanju na Bliskom istoku: Šta je krajnji cilj

Vijesti 21. jun 201715:55 > 22. jun 2017 07:08
N1

Donald Trump nedavno je pohvalio Saudijsku Arabiju u borbi protiv terorizma. To je čudno jer je većina terorista koji su 11. septembra napali američke države dolazila upravo iz Saudijske Arabije.

Gostujući u Pressingu na N1 televiziji akademik Esad Duraković je odgovorio na pitanje “šta se desilo pa je Saudijska Arabija od legla terorista postala zemlja koja se bori protiv terorizma”.

Koliko znam Saudijska Arabija najvećim dijelom stoji iza ISIL-a. Postoji kontinuitet američke politike, a Americi je božanstvo profit. Ne znam da li u svijetu postoji zemlja u kojoj se manje poštuju ljudska prava kao u Saudijskoj Arabiji, ali Americi to ne smeta. Zašto? Zato što SAD ima strateški interes zbog nafte prema Saudijskoj Arabiji. SAD garantuje kraljevskoj porodici da će ostati na vlasti jer čitav arapski svijet je u turbulentnom stanju. Saudijci će bez obzira na njihovu terorističku reputaciju davati ono što Amerika traži. Tako im je Trump prodao oružje u vrijednosti od 100 milijardi dolara s napomenom da će to ići do 300 milijardi dolara. Američke korporacije će zatvoriti oči pred svakim problemom samo da bi ostvarili profit“, rekao je Duraković.

Nakon Trumpove posjete dešava se novi sukob među +arapskom braćom+?

Tu je situacija jako problematična. Na Bliskom istoku imamo dvije regionalne sile koje su suprotstavljene. To su selefizam kojeg zastupa Saudijska Arabija i šiizam kojeg zastupa Iran. Oni su u dramatičnom sukobu. To nisu religijske sekte, već ideologije. Na obje strane su religije zloupotrebljenje za ostvarivanje političkih ciljeva“, izjavio je Duraković.

On je kazao da Saudijska Arabija ima pretenzije, kao i Iran, da zastupa arapski odnosno muslimanski svijet.

Mene zabrinjava da se tako strašno naoružava Saudijska Arabija koju Amerika uvjerava da je regionalna sila, a to nije. Ali ogromno oružje koje kupuje biće upotrebljeno, tu ne treba imati sumnje protiv ‘braće Arapa’“, mišljenja je Duraković.

Jedan od vodećih intelektualaca u BiH je kazao kako je “strašno što je Saudijska Arabija zabranila građanima Katara da posjete Kabu”.

To je strašno. Ali nisam zapazio da je svijet digao glas protiv toga, posebno muslimanski svijet. Kaba je duhovno vlasništvo svih muslimana, a ne Arapa. Oni su stavili tapiju na to.”

Duraković je iznio zabrinjavajuće tvrdnje kazavši da je “Trumpova posjeta je priprema za totalnu destrukciju tog dijela svijeta.”

Cilj je da se taj svijet destruira. Istovremeno kada Saudijska Arabija kupuje oružje od Amerike, Katar kupuje 35 borbenih aviona o iste zemlje. Ko je na gubitku? Samo muslimani, odnosno Arapi, a na dobitku su samo SAD.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.