Pet do 12 za pacijente: Zdravstvom je malo ko zadovoljan

Vijesti 21. jun 201718:05 > 18:44
N1

Simbolično u 12 i 5 oko 100 bubrežnih bolesnika u Federaciji održalo je mirni protest pre zgradom federalnog parlamenta, kako bi ukazali na probleme sa kojima se godinama suočavaju.

Upozoravaju i da ukoliko se ne usvoji zakon o transplantaciji – isključit će se sa hemodiijalize.

Mirela Blekić je izbrojala 3650 dana dijalize, punu deceniju. To je trećina njenog života. Umjesto u krevetu, poslije iscrpne terapije Mirela je na ulici.

“Upravo sam sad izašla sa dijalize i došla ovdje, na proteste. Osjećam se umorno, isrcrpljeno, ali to me nije spriječilo da dođem, jer ako sami sebi ne pomognemo, neće niko.”

Pomažu, kaže, samo najbliži. Otac Sakib dao je već jedan bubreg, ali uzaludno. Nakon neuspješne transplantacije Mireli su tek uslijedili problemi – izgubila je sluh, govor, teško je hodala. I sve ispočetka, bez ičije pomoći.

Sakib Blekić, otac dijalizne pacijentice: “Ne dao Bog da iko ovo doživi. Najžalosnije je što smo mi danas na ovom skupu, da je bilo šta normalno ne bi ovaj narod bio na ulici po ovim temperaturama.”

U Bosni i Hercegovini 3.000 pacijenata prolazi kroz težak i isrcpan proces hemodijalize. Bar polovina njih čeka na transplantaciju, proces koji je u našoj zemlji ravan lutriji.

Poražavajuća i žalosna činjenica je, kažu pacijenti, da pored pored brojnih problema s kojima se svakodnevno suočavaju u zdravstvenim ustanovama, u borbi za osnovna ljudska prava, pravo na život i dostojanstveno liječenje moraju izaći na ulicu.

Udruženje je predstavnicima vlasti predalo je zahtjeve – među kojima dva prioritetna – hitno usvajanje izmjena Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, te bolji tretman pacijenata na dijalizi.
Nadležni samo obećavaju.

Amela Šiljević, predsjednica Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata KS je kazala: “Ja se nadam da će parlamentarci već danas početi razmišljati i već preduzeti neke mjere, da ne dođe do isključenja pacijenata sa dijalize. Pacijenti već odavno govore da su spremni da se isključe sa dijaliza, jer oni ionako pate.”

A pate mnogi. Zadovoljnih u zdravstvu je malo, od pacijenata, do ljekara. Zato prvo treba liječiti sistem, a onda će i pacijentima biti bolje, kažu i zdravi i bolesni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.