Radnici Aide poručili: Ili plate ili šatorsko naselje

Vijesti 21. jun 201718:11 > 18:49
N1

Oko 50 bivših radnika fabrike obuće „Aida“ iz Tuzle okupilo se pred fabrikom tražeći osam plata zagarantovanih stečajnim postupkom. Novca za to trenutno nema. Ne bude li plata, radnici prijete šatorskim naseljem.

Među radnicima, njih oko 300 koji su završili na birou, kada je Aida prije 2 godine otišla u stečaj je i Suada Sprečić koju od penzije dijeli šest mjeseci.

Radila sam 29,5 godina kada je bila 2015. Falilo mi samo pola godine, a imala sam godine života za prijevremenu penziju. Čekam da uplate to pola godine“, kazala je Suada Sprečić, bivša radnica Fabrike obuće „Aida“ Tuzla.

Kantonalna vlada kao vlasnik fabrike obavezala se uplatiti u tri godine šest miliona maraka za staž. Osam plata radnici još uvijek traže dok stečajni upravnik trvdi da novca nema jer on ide iz stečajne mase. Dio imovine je unovčen, ali on je pod hipotekom.

Vlada je tada obećala da će jedan pogon „Aide“ biti montiran i da će raditi 120 radnika i da će nam ovaj „ Intral“ davati posao. Međutim, od toga ništa. Pogon je bio montiran, preko noći ga je neko razmontirao i od toga ništa. Prvo su slagali to da će „Aida“ u stečaju raditi. Drugo, premijer Bego Gutić i Fadil Novalić i Sržan Mićanović lažu da su riješili Aidu. Evo kako su riješili. Radnici Aide su na birou“, rekao je Hasan Užičanin, predstavnik bivših radnika Fabrike obuće „Aida“ Tuzla.

U pogone fabrike ušla je firma „BH Intral“ koja je tu pod kirijom i koja je renovirala pogon. Neki od radnika zaposlili su se, a za neke, nije bilo mjesta, tvrde radnici.

Ja sam došla i rekla sjećate se da ste rekli da bi voljeli imati radnika kao što sam ja.Ne u pogonu, jer ne smijem u pogon nakon operacije. Kaže on: da, ali sad trenutno nema. Ja sam rekla: ok, nije problem. Ali je rekao: Sad bih Vas mogao zaspoliti u pogonu“, izjavila je Nihada Pirić, bivša radnica Fabrike obuća „ Aida“ Tuzla.

Iz Intrala su nam kazali da su u više navrata pozivali radnike Aide da se prijave za posao i da su oni koji su se prijavili za proizvodna zanimanja i zaposleni te da Intral BH nije imao obavezu zaposliti radnike Aide u stečaju, ali je prevenstveno zbog moralnih obaveza kao i nedostataka kvalificirane radne snage, to uradio.

Preostala je uplata još jedne trećine radnog staža čime bi se uvezao cjeloukupni radni staž od 18 godina. Od osam plata koje radnici traže, poručuju da neće odustati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.