Turisti najbrojniji pacijenti u mostarskim hitnim službama

Vijesti 22. jun 201720:13 > 21:14
N1

Živa na termometru u Mostaru danas je pokazivala temperaturu od 37 stepeni. Osim u hladovini, neki Mostarci su osvježenje potražili u hladnoj Neretvi.

Mirza Husković, kupač “Ovo mi je možda 18, 19 ljeto na Neretvi, ovdje je najljepše za rashladit se kad je vruće, ode se i na bazene, ali Neretva se ne može porediti ni s čim”, kazao je Mirza Husković, jedan od kupača.

A da kvaliteta rijeke Neretve posebno na području Mostara nije sigurna za kupanje, upozoravaju u Agenciji za vodno područje Jadranskog mora, navode kako se većina otpadnih voda ispušta u ovaj recipijent, te da mikrobiološka kvaliteta ne zadovoljava standarde za kupanje. No na upozporenja kupači ne obraćaju previše pažnje.

“Neretva je tekuća voda, ona ne stoji, prljavština sva ide, tako da nije to problem nikakav, nikad mi u životu ništa nije izbacilo”, dodao je.

A uprkos vrućinama, u Mostar pristižu brojni strani turisti. Visoke temperature ne sprečavaju ih da uživaju u ljepotama ovog grada.

“Ovdje je fantastično, ali je prevruće, i voljela bih se okupati sad, s obzirom na to koliko je vruće, no ono što je sigurno sa mosta se ne bih nikad usudila skočiti”;

“Došao sam iz Argentine i ovdje je zaista mnogo vruće, vrlo rado bih se kupao, no nisam ponio kupaći kostim, ali zato pijem mnogo vode”, kazali su nam turisti.

Visoke temperature ne idu u prilog ni skakačima. Mnogo turista, ali malo skokova.

“Nama je šesti mjesec dosta slab zbog vrućina, neki dan je došlo 28 autobusa u grad, a izveli smo samo tri skoka, ima dosta ljudi, ali vrućine su”, kazao je Ermin Sarić, kupač.

Mostarci navikli na visoke temperature, kažu kako prave vrućine nisu počele jer se još uvijek nisu oglasili zrikavci.

Otkako su na mostarskom području krenule velike vrućine, u službi hitne pomoći bilježe porast broja pacijenata. Ljekari savjetuju izbjegavanje sunca u najtoplijem dijelu dana, kao i češće uzimanje tečnosti.

Ističu važnost nošenja adekvatne odjeće, te boravak u hladovini. No uprkos vrućinama, turisti koji su inače među najbrojnijim pacijentima u mostarskoj hitnoj službi, ne odustaju od razgledavanja starog dijela grada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.