Turisti oduševljeni atmosferom u Sarajevu

N1

Pripreme za iftar. Dugi redovi ispred starih sarajevskih pekara. Čekaju se somuni. Kažu da se hljeb može kupiti bilo gdje, a somun samo kod majstora. Jedan od najpoznatijih je Meho Poričanin, čija porodična pekarska tradicija u Sarajevu traje preko sto godina.

“U mojoj radnji se radi po baš starom receptu. Nije to nešto aman-zaman, ali radi se sa velikom ljubavlju. Biti u pekari cijeli život – rodiš se u pekari, ostaneš u pekari, budeš u pekari, radiš u njoj. Na ovom mjestu 64 godine”, rekao je Mehmed Poričanin.

Top sa Žute tabije označava kraj posta i početak iftara. Ljetni Ramazani poput ovog znaju biti iscrpljujući, jer su dani najduži i najtopliji u cijeloj godini. Najduži razmak između izlaska i zalaska sunca tokom ovogodišnjeg Ramazana bio je 18 sati i 12 minuta. Postači kažu kako im je sama dužina posta manje bitna, jer u postu uživaju.

Top i Žuta tabija najveća su atrakcija stranim turistima tokom Ramazana. Na ovom mjestu, srećemo dvije Britanke koje su došle da uživaju u iftaru sa stotinama postača.

Prelijepo je i nevjerovatno. Kada smo došli u Sarajevo, rekli su nam da moramo doći na ovo mjesto jer je pogled čaroban. Provjerili smo i zaista je tako. Atmosfera je fascinatna, mnogo ljudi na jednom mjestu, svi jedu zajedno nakon cjelodnevnog posta. Podsjeća me na atmosferu Božića, osjeti se porodični duh“, rekla je turistkinja iz Velike Britanije.

Ovo je sjajno za jednu zajednicu. Osjeti se zajedništvo porodica, prijatelja… Cijenimo to i došli smo biti dio te atmosfere“, ističe Britanka.

Bez obzira da li poste ili ne, da li su iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine ili ne, svi posjetioci Žute tabije u ramazanskim večerima dijele istu emociju i isti pogled na grad koji se budi i živi do duboko u noć.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.