Ususret Bajramu: Duh praznika u srcu sarajevske čaršije

N1

Muslimani ispraćaju Ramazan, a dočekuju Bajram. Duh praznika najbolje se osjeti u srcu sarajevske čaršije. Vjernici obavljaju posljednje pripreme kako bi na najljepši način dočekali Ramazanski Bajram.

Sarajevo je i ove godine živjelo ramazan. Tokom dana ulice su bile puste, a kako se približavao iftar, redovi ispred pekara puni. I večeras će biti tako, a onda.

Top sa Žute tabije će odjeknuti i označiti kraj Ramazana i dolazak Bajrama. Pripreme već traju. Posebna pažnja se pridaje čistoći. Mirisna odijela, čiste kuće i sokaci simboli su nadolazećeg Bajrama.

A bajramska sofra, posebna. Slaže se balklava, ružice, prave tradicionalna bosanska jela. Tetka Zilha se prisjeća običaja dok je ona bila djevojka. Uoči petka, Bajrama pravila se halva. Makar u tavi kaže, da zamiriše avlija.

To je obavezno bilo, a i danas ja praktikujem. Taj doručak kad naši muškarci dolaze sa Bajram namaza. Tad se na dan dva pripreme lijepe ružice, njih je lahko spremiti, makar sad. Onda obavezno, ide muškinje sa namaza i nosi onaj hljeb balklavu, ima onaj pupak, od čurokota, on se fino razlomi uz kahvu. Već se napravila zeljanica, ja burek, složile sarme, sad raštika, sogani, a najvažnije, to bi svakom preporučila, malo riže, ona je tako nafakali“, rekla je tetka Zilha.

Dani uoči Bajrama su poznati po ispunjavanju i islamskih obaveza, odnosno zekata i davanja vitri.. Vitre daje ona osoba sa imetkom koji prelazi onoliko koliko je potrebno za troškove u danu i noći Bajrama.

Muslimani uz Ramazan posebno s obzirom da u našoj tradiciji svako dobro dijelo se mnogostruko nagrađuje u ovom mjesecu, nastoje da i ovu materijalnu obavezu obave u Ramzanu kako bi mnogostruko za to nagrađeni“, izjavio je Osman ef. Kozlić.

Ujutru će ulice preplaviti vjernici, najprije muškarci koji će sa Bajram namaza požuriti kućama. Ovaj praznik predstavlja i posebnu radost za djecu. Bajram banka je nešto što se čeka i čemu se raduje. Bosanski običaj je i da se bajramuje sa komšijama drugih vjera, zarad duha tolerancije i dijeljenja radosti praznika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.