Kad pravosuđe kasni, država plaća milione

Vijesti 24. jun 201718:55 > 19:07
N1

Novim setom odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine utvrđena je povreda prava na pravično suđenje zbog nerazumne dužine trajanja postupaka pred raznim sudovima što će razne razine vlasti koštati oko pola miliona maraka. U posljednjih devet godina zbog istih grešaka naloženo je ukupno milion i 800 hiljada maraka za naknade.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine zaključuje da je u svim postupcima iz apelacija došlo do kršenja prava na pravično suđenje u razumnom roku… Dužina postupka bila je pretjerano duga… Sudovi za to nisu dali razumno i logično objašnjenje.” – Ovakvih je odluka u posljednjih devet godina doneseno u 1447 predmeta. Ukupna cijena greške po budžete raznih nivoa je – milion i 800 hiljada maraka.

”Pored utvrđivanja kršenja ustavnog prava na pravično suđenje Ustavni sud je dodjeljivao apelantima određenu novčanu kompenzaciju koja je zavisila od slučaja do slučaja, a vodeći se načelom pravičnosti i svojom parksom. Tako da je ukupan iznos milion i 800 hiljada KM. Ustavni sud BiH je obavezao razne nivoe vlasti zavisno od njihovog uticaja na organizaciju i finansiranje sudova, dakle, to su kantonalne i entitetske vlasti u prvom redu”, kaže za N1 Zvonko Mijan, registrar Ustavnog suda BiH.

No, niz odluka nastavio se u maju ove godine za oko 540 apelanata što ukazuje na novih oko pola miliona maraka naknade. Takva je i ova kojom se utvrđuje povreda zbog dužine trajanja postupaka u više predmeta pred Kantonalnim sudom u Sarajevu uz hiljadu maraka naknade za 124 apelanata. Iznos je dužna isplatiti sarajevska kantonalna vlada. Ista je i odluka za 108 apelanata zbog dužine trajanja postupaka pred Opštinskim sudom u Travniku. Naknade je dužna isplatiti Vlada Srednjobosanskog kantona. I Vlada Republike Srspke treba isplatiti više od 95 apelanata zbog kršenja prava u predmetima pred Osnovnim sudom u Banjaluci i Vrhovnim sudom entiteta.

Više detalja u prilogu Milice Vučetić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.