Bajram slave i komšije i prijatelji drugih vjera

N1

Muslimani širom Bosne i Hercegovine i svijeta danas proslavljaju ramazanski Bajram.

Bajram-namaz u Begovoj džamiji u Sarajevu predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazović. Zajedno sa mnogobrojnim vjernicima, sa ovog mjesta poslao je poruke mira, ljubavi i nade.

Jedan od najvažnijih muslimanskih praznika – ramazanski Bajram, došao je nakon mjeseca posta i odricanja, a na lica i u domove vjernika donio radost. U svojoj hutbi resiu-l-ulema Islamske zajednice u BiH rekao je da je Ramazan ispunio duše vjernika Istinom i ljepotom pokornosti, ojačao njihovo vjerovanje i zbližio ih u ljubavi i zajedništvu.

Dočekali smo bajramsko jutro. Radost ovih mubarek dana ispuniše naše domove, naše magale i sokake. Okupljeni u našim džamijama, upućujemo dovu Allahu da kabul učini naš ibadet i naša dobra djela. A da preko onih ružnih pređe. Da nam ih oprosti i ukaže na milost koju željno iščekujemo“, rekao je Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

Tradicionalno, Enes sa svojim ocem bajramsko jutro dočekuje u Begovoj džamiji. Posebno za ovaj dan, oblači narodnu nošnju koja za njega znači i duh praznika.

Kupio sam je maksuz za Bajrama. Da mogu obući ovako, da se osjećam onako kao pravi Bosanac bar taj jedan dan. Odnosno, ta dva dana kad mogu obući to i izaći i doći sa svojim babom na Bajram-namaz. I s dedom sam prije dolazio, alarahmetile, on je uvijek ovdje dolazio. To nam je bio adet da klanjamo Bajram-namaz u Begovoj džamiji“, kazao je Enes Kaltak.

Nakon Bajram-namaza, muškarci odlaze kućama kako bi radost praznika podijelili sa svojim najmilijima. Prvi od tri dana Ramazanskog Bajrama uglavnom provode u krugu porodice. Kažu, to je prilika da se prisjete vrijednosti vjere, ljubavi i nade.

Građani poručuju:

– Bajram je dan radosti, pobjede dobra nad zlom. Kada su muslimani ispostili mubarek mjesec Ramazana, nadajući se Allahovoj milosti, oprostu.

– Obilježevam Bajram preko 80 godina, uvijek na isti način – u krugu prijatelja, porodice i rođaka.

– Ramazanski Bajram je, prije svega, praznik svih onih koji su ispostili mjesec Ramazana. Odnosno, svih muslimana koji će ovaj praznik provesti sa svojim najbližima i najmilijima.

– Poželio bih prije svega da u svijetu vlada mir. Međusobno poštovanje, ljubav i uvažavanje. Da svi ljudi žive u miru, u slozi. Da jedni druge što više poštuju i cijene. Jer samo tako možemo ostvariti dobro u ovom i budućem svijetu.

Bosanski običaj je da se Bajram proslavlja sa prijateljima i komšijama drugih vjera – u duhu tolerancije, zajedničkog života te dijeljenja radosti i vrijednosti ovog velikog muslimanskog praznika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.