Donacija SAD-a na čekanju: Dok se nadležni (ne) dogovore

Vijesti 26. jun 201716:22 > 18:02
N1

Kako saznajemo, od marta traju inicijalni pregovori Vlade Sjedinjenih Američkih Dražava sa nadležnima u Bosni i Herecgovini radi donacije Sistema za bezbjednosno upoređivanje i vrednovanje ličnih podataka (PISCES), vrijednog 7 miliona dolara.

Konačna odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine o prihvatanju ili odbijanju ove donacije još uvijek nije donesena.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine do današnjeg dana predmetni akt nije uzelo u razmatranje.”, stoji u kratkom odgovoru iz ove institucije upućenom na upit N1.

No, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je za N1 da su članovi Predsjedništva BiH o tome su razgovarali, ali nisu odlučivali.

Mislim da ima problema u kompatibilnosti tog sistema sa našim sistemom, ali ne znam dovoljno o tome. U svakom slučaju, poslušaćemo preporuku Ministarstva sigurnosti BiH i službi koje se bave time, ali potrudićemo se da ta oprema bude u Bosni i Hercegovini i da se inkorporira u naš sistem”, rekao je za N1 Bakir Izetbegović.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić potvrdio je da je Vlada Sjedinjenih Američkih Država uputila vlastima u Bosni i Hercegovini Memorandum o prihvatljivosti projekta.

Mi smo u Ministarstvu dobili to pismo, uputili ga Predsjedništvu BiH da da saglasnost na taj Memorandum. Upućivali smo još neka pisma i dopise i pojašnjavali stvari. Ja se nadam da će se taj Memorandum naći na prvoj sjednici Predsjedništva BiH, ali naravno uslov je da taj sistem bude kompatibilan sa našim sistemima jer su to vrlo komplikovani sistemi na granicama. To su sistemi koji otprilike u realom vremenu kad stavite pasoš na optički čitač, sada već ima oko 11-12 baza podataka, dakle u realnom vremenu od par sekundi provuče i provjeri sve podatke u tim bazama. Dake, da i taj sistem bude kompatibilan, da sve bude u jednom sistemu i ja se nadam da će to da bude tako”, rekao je Mektić.

Mišljenje o ovom sofisticiranom sistemu dale su gotovo sve nadležne institucije i službe. Dopis Ministarstva bezbjednosti BiH o prijedlogu Memoranduma u Graničnu policiju BiH stigao je krajem marta.

Kao krajnji korisnik sistema graničnih provjera, Granična policija BiH informirala je Ministarstvo sigurnosti BiH da podržava potpisivanje memoranduma, te dostavila prijedloge za izmjene i dopune teksta. GP BiH je upoznala Ministarstvo sigurnosti BiH da je novi sistem potrebno prilagoditi na način da omogući sve funkcionalnosti postojećeg sistema graničnih provjera u Bosni i Hercegovini”, saopštili su iz Granične policije BiH.

O sistemu PISCES iz Službe za poslove sa strancima BiH stiglo je pozitivno mišljenje.

Služba za poslove sa strancima dala je pozitivno mišljenje na nacrt teksta Memoranduma o namjeri između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Sjedinjenih Američkih Država, s obzirom da smatra da je izuzetno korisno uvesti jedan ovakav sistem u BiH”, saopštili su za N1 iz ove intitucije uz jasnu naznaku da uspostavljanje sistema nije u njihovoj nadležnosti.

Neizvjesno je, ko će, da li će i kada dati zvaničan stav o funkcionalnosti i upotrebljivosti ovog sistema u Bosni i Hercegovini, odnosno ko će vršiti njegovo prilagođavanje ukoliko donacija bude prihvaćena.

Sistem baze podataka PISCES prvenstveno je osmišljen da pomaže zemljama u borbi protiv terorizma. Sistem prikuplja, poredi i analizira podatke putnika omogućavajući krajnjim korisnicima – sigurnosnim službama zemalja da brže i lakše identifikuju sumnjive osobe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.