Rudić o upadu policije u prostorije portala Klix

Vijesti 29. dec 201413:20 > 13:23
N1

"Upad policije u jedan medij znači brutalan napad na slobodu izražavanja", ocijenila je u izjavi za Agenciju Fena generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić, koja se nalazi ispred prostorija portala "Klix" gdje policijske strukture od jutros vrše pretres.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

 Rudić navodi da nikome nije dozvoljen ulazak u redakcije “Klixa” te da dosadašnje informacije pokazuju da se pretres vrši na osnovu naredbe Kantonalnog suda Sarajevo.

Vezane vijesti

“Nisu nam htjeli reći šta je suština naredbe i zbog čega pretresaju redakcije “Klixa”, ali pretpostavljam da to ima veze s objavljivanjem snimka razgovora Željke Cvijanović i nepoznate osobe o kupovini glasova zastupnika Narodne skupštine RS-a”, istaknula je ona.

Rudić podvlači da je u Udruženju i Liniji za pomoć novinarima nedopustivo ovakvo ponašanje, podvlačeći da svaki medij ima pravo na zaštitu svog integriteta i izvora informacija.  

“Apsurdno je da se policija bavi time kako je medij došao do tog snimka i ko ga je dostavio, umjesto da istražuju njegovu autentičnost i osobe koje se spominju na snimku”, kazala je ona.

Smatra da je fokus tog krivičnog djela potpuno nerazumno skrenut na medij i činjenicu da je objavljen taj snimak, što je bilo u interesu javnosti.

“Sada pokušavamo naći načina da uđemo i prisustvujemo pretresu. Vidjet ćemo šta će se ovdje dalje dešavati”, zaključila je ona.