Najljepša slika dana danas dolazi iz Prijedora

Vijesti 26. jun 201718:45 > 19:26
N1

Možda i najljepša slika Bosne i Hercegovine danas dolazi iz Prijedora. Pripadnici svih konstitutivnih naroda slavili su drugi dan velikog muslimanskog praznika Bajrama.

Djevojke različitih nacionalnosti obučene u tradicionalne nošnje ovog kraja tradicionalnim poslasticama su prenosile radost ovog praznika.

Baklave i limunadu Prijedorčanima su danas dijelile djevojke i srpske i bošnjačke nacionalnosti. Cilj je bio prenijeti radost Bajrama na sve sugrađane i pokazati da različitosti kultura na jednom mjestu pokazuju bogatstvo duha.

Osim tradicionalne bajramske poslastice Prijedorčanke su danas nosile i tradiocionalne nošnje ovog kraja i muslimansku i potkozarsku.

Bluza se zove Prijedorka tako je njen naziv i nekada su naše majke zarađivale novac vezući ovakve bluze“, rekla je Alma Semirić, Prijedor.

Ovo je muslimanska nošnja. Imam dimije, pojas, košulju, jeleče. Ovo su tokice koje stavljamo I preko marama odnosno šamija“, kazala je Erna Zukić, Prijedor.

Prvu proslavu Bajaram na otvorenom u Prijedoru organizovao je Medžlis islamske zajednice uz podršku nekoliko nevladinih organizacija, ali i gradske uprave.

Mi smo nekada u prošlosti imali da su svi javno obilježavali Bajram u čaršiji djeleći baklavu, djeleći bajramluke djeci, djeleći bajrambanke. Ti običaji su vremenom isčezli i mi pokušavamo da vratimo te vrijednosti. Zapravo da u Prijedoru po prvi put afirmiramo Bajram i iznesemo na ulice kako bi svi građani Prijedora osjetili radost ovog dana i zajednički je podijelili“, izjavio je Omer efendija Redžić, imam u Prijedoru.

Ilinka Macura iz Udruženja za pomoć oboljelim od astme kazao je: “Meni je zaista drago što sam dio ove priče i što je naše udruženje dio ove priče, što sam građanin ovoga grada i što pokazujemo vrijednosti našega grada.”

Iako je Prijedor grad tamne ratne prošlosti i velikog stradanja Bošnjaka u posljednjem ratu i Srba u Drugom svjetskom, glavni imam kaže da je svjetla budućnost zajedništva moguća te da je upravo na novim generacijama da je grade.

Husein Velić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Prijedoru poručuje: “Prijedor je grad sa bolnom nezaboravnom prošlošću, krvavom prošlošću ali isto tako Prijedor je grad povratka , grad obnove grad koji ima pogled u budućnost.”

U zgradi Medžlisa već treću godinu za redom se organizuje i Bajramski prijem kojem prisustvuju sveštenici i pravoslavne i katoličke crkve.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.