Provjerili smo: Kako je raditi vani na visokim temperaturama

Vijesti 28. jun 201718:11 > 19:07
N1

Reporterka N1 Nejra Selimović provjerila je radnike koji rade na otvorenom. Saznajte kako oni podnose ove vrućine, da li je izvršena preraspodjela radnog vremena na neki način.

Rad na visokim temperaturama za Kemalu je postala svakodnevnica, radeći uz roštilj, ipak kaže na to se navikla.

Valjda smo mi na to više navikli. Malo više puta se umivamo, pijemo hladne sokove. Kolegice su uvijek tu da nam daju nešto hladno i da se pojede, sad je i sezona lubenice pa se jede i lubenica tako da se to sve nekako urikta. Onda malo sam tu ja, kolegica ode da se rashladi i opet tako…“, kazala je Kemala Oruč, radnica u ćevabdžinici.

A radeći već 55 godina na istom radnom mjestu, Husein kaže da za svog života ovolike vrućine ne pamti. Način da se rashladi ipak nađe.

Voda, mislim da je voda. Sve drugo što popijete ima šećera i samo više traži tečnosti. Voda je zakon“, rekao nam je trgovac Husein Harapović.

A s tim se složila i Šefika koja u kuhinji provede dobar dio svoga dana.

Voda je najbolji prirodni izvor za rashlađivanje i napitak koji pomaže jer kad se znojite puno tekućine i gubite. Ne radimo recimo u komadu puno sati jer je to neizdrživo za organizam. Ja sam inače kuhar, ali zamijenim kolegu tu na poslovima, tako da nekako ferceramo“, kazala je.

A kako ostali građani podnose vrućinu i kako se štite od sunca?

Bilo nam je jako vruće na početku. Nismo znali gdje da se sakrijemo i kako da se rashladimo, ali tijelo se jednostavno privikne na to vremenom“, kazao je jedan državljanin Turske.

Imala sam sreću da sam neko vrijeme provela u Sloveniji kako bih se priviknula na ovolike temperature. Ali evo nosim samo pamuk“, kazala je turistkinja iz Holandije.

U ovim ljetnim danima platu najteže zarađuju putari, građevinari, poljoprivrednici i ostali radnici na otvorenom. Poslodavcima su upućeni apeli da se izbjegne rad na visokim temperaturama – no to često ipak nije slučaj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.