Slučaj Agrokor: Pandorina kutija u BIH se tek treba otvoriti

Vijesti 29. jun 201717:11 > 17:48
N1

Kako saznaje N1, restrukturiranje Agrokorovih firmi u BiH treba početi narednih dana, a u toku su posljednje pripreme.

Prve rezove već je osjetila kompanija VELPRO, gdje bi mogla biti najteža situacija. Već je zatvorena poslovnica u Čitluku sa 14 zaposlenika, ali kako saznajemo, sve radnike je preuzeo vlasnik poslovnog prostora gdje se do jučer nalazio VELPRO.

Ova kompanija, kako nam je potvrđeno, zapošljava širom BiH 180 ljudi, i dio njih će sigurno u procesu restrukturiranja dobiti otkaze, a drugi dio će preuzeti Konzum. Međutim, o kojem je broju riječ još se ne otkriva.

Povjerenik hrvatske Vlade za Agrokor sada će svake sedmice biti u BiH. Prvi korak mu je bio da uvjeri dobavljače Konzuma da budu strpljivi.

Zaključno sa 27.6. Konzum im je dugovao 112 miliona maraka, što je znatno manje u odnosu na treći mjesec, kada je dug iznosio 130 miliona.

Konzum u BiH posluje sa 400 domaćih proizvođača-dobavljača, a, kako kažu, omogućili su im da od 2014. godine do danas, preko Agrokora izvezu u zemlje regiona robu u vrijednosti oko 160 miliona maraka, i tako pomognu bh. privredu.

“Mislim da su svi prihvatitli poruku da nama svima treba strpljenja, mira… Nisam nikad davao lažna obećanja da je sve idealno, ali radimo svi na tome da situaciju smirimo, jer to važno svima nama”, kazao je Ante Ramljak, povjerenik hrvatske Vlade za Agrokor.

Novinari nisu mogli ništa više saznati, jer pitanja nisu bila dozvoljena. Ista situacija je bila i sa dobavljačima. Jedini koji je pred kamere stao je Saša Trivić, iz Krajina Klasa Banjaluka, koji ima razumijevanja prema Ramljakovim zahtjevima.

“Iskazao spremnost da pognemo onoliko koliko je u našoj mogućnosti. Ali, tu je problem sa velikim dobavljačima. I mi ćemo zajedno pokušati ubijediti ih da je zajednički interes da se Konzum oporavi.”

Pandorina kutija u BiH, tek se treba otvoriti. A tada će se otkriti i koliki je teret Ivica Todorić ostavio na bh. kćerke firme.

Potvrđeno nam je da je Sarajevski kiseljak bio jamac za kredite Agrokora u iznosu od nekoliko sotina miliona eura. S uspostavom prinudne uprave u Zagrebu sva potraživanja prema Agrokoru su dospjela na naplatu, ali to nije garancija da banke neće sudskim putem tražiti naplatu od jamaca, u ovom slučaju Sarajevskog kiseljaka, koji, za sada, posluje stabilno.

Stabilno su poslovale i većina kompanija i u Hrvatskoj, dok Agrokorova centrala nije počela da isisava zdrav kapital iz njih. To se sa bh. kompanija još ne događa, ali je očito da kapitala u njima ima. Samo Konzum, koji u BiH ima 252 dućana, zapošljava 4000 radnika. Svaki dan te prodavnice zarade dva miliona maraka, ili godišne preko 600 miliona.

Znak Konzuma i dalje dominira sarajevskom panoramom, ali i panoramom drugih gradova u BiH. To bi se uskoro moglo promijeniti jer se na tržište vraća Merkator, od kojeg mnogo očekuju i bh. dobavljaći. Ili kako bi rekao Ante Ramljak – da zdrava kompanija dodatno ozdravi.

Jedino još nije jasno da li će to ozdravljenje biti na uštrp zaposlenih u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.