Epilog pretresa: Onesposobljeni računari i oduzeti mobiteli

Vijesti 29. dec 201420:53 > 21:02
Feđa Krvavac/ Klix.ba

Nakon što je MUP RS-a pretresao redakciju portala Klix.ba u akciji koja je trajala blizu osam sati, učinak akcije se ogleda u 19 onesposobljenih računara i u oduzetim mobitelima glavnom uredniku i direktoru portala.

Glavni i odgovorni urednik Jasmin Hadžiahmetović je okupljenim predstavnicima medija kazao da je ovo još jedan u nizu pritisaka koji se vrši na ovaj portal, nakon informativnog razgovora u Banjoj Luci prije mjesec dana.

“Mislili smo da je tu kraj, ali su jutros u pola 9 pokucali na vrata, ušli u redakciju, rekli nam da se odmaknemo od računara i da odemo u drugu sobu. Oduzeli su nam mobitele i nastupio je pretres koji je trajao oko osam sati“.

Ne znamo kako će sve ovo završiti. Odnesen je kancelarijski materijal koji nema nikakve veze sa onim što je predmet istrage. Prema pretresu, osumnjičeni smo Dario Šimić, direktor, i ja kao glavni i odgovorni urednik. Oduzeli su nam telefone na kojima se nalaze privatne stvari koje nemaju nikakve veze sa predmetom istrage“, pojasnio je on.

Treba dodati i to da je portal Klix.ba materijalno onesposobljen, jer je nakon pretresa i oduzimanja hard diskova 19 računara van funkcije, a direktoru i uredniku su oduzeti mobilni telefoni. 

Ipak, Hadžiahmetović je dodao da portal sutra ide ispočetka i nastavlja raditi svoj posao korektno i pošteno.

Odmah je bilo ponuđeno da kažemo na kojem je računaru sporni snimak, preko kojeg maila je došao, kako bi se skratio proces. Mi smo to odbili, tako da su uzeli svih 19 hard diskova. Pretpostavljam da neće naći to što traže, a možda i hoće“, kazao je urednik Hadžiahmetović, dok je direktor Dario Šimić kazao da su sumnja da je Klix.ba napravio sporni snimak.

Na osnovu naših prava i medijskih sloboda, mi nismo dužni otkrivati svoje izvore. Oni nas terete i za to što smo objavili i učinili dostupnim taj snimak javnosti. Poprilično smo razočarani da u 21. stoljeću, u demokratskom društvu dolazi do ovakve situacije i nadamo se da će ovo biti posljednji ovakav napad na jedan medij“, kazao je Šimić za kraj svog obraćanj predstavnicima medija.