Izet Spahić za N1: Kakav je život Bošnjaka u Foči?

Vijesti 30. jun 201717:56 > 17:59
N1

Izet Spahić, predsjednik Skupštine opštine Foča bio je gost emisije Dan uživo koja se danas emituje sa Tjentišta, gdje počinje OK Fest.

Spahić se u prošlosti žalio na poziciju Bošnjaka u Skupštini, a danas – ova općina ima dva Bošnjaka, iz SDA.

“Mi smo se prije izbora u prošlom sazivu opravdano žalili, jer je grubo prekršen Zakon o lokalnoj samoupravi. Nakon izbora 2016. godine – SDA je ušla u sastavni dio parlamenta”, kazao je Spahić.

On tvrdi da je Foča dobila na imidžu i poslana je pozitivna poruka da su Bošnjaci dobro došli u svoj grad.

“Svi zajedno, i parlamentarna većina i opozicija, radimo na tome da Foču prikažemo u pozitivnom svjetlu”.

Spahić je za N1 je potvrdio da je po popisu iz 1991. godine u Foči živjelo 20.000 Bošnjaka, a danas je taj broj od 1.500 do 2.000. Preko zime, dosta manje, do 500.

“Ako počnemo da se žalimo, ne bismo imali ništa. Sada imamo ideje, projekte, unijeli smo lepršavost i dovest ćemo nove mlade VSS-ove u općinu. 15 mladih žele da dođu u Foču, želimo da im obezbijedimo radna mjesta”, kazao je Spahić.

Sa načelnikom općine, koji je iz SNSD-a, ima odličnu komunikaciju.

“Napravili smo korektnu atmosferu, dogovaramo se. Ne mislimo isto uvijek, ali ne mogu reći da mu nešto zamjerim”, kazao je Spahić. On je dodao da je zajedno sa načelnikom dogovorio jednog investitora iz Štutgarta, koji želi otvoriti proizvodni pogon u Foči.

A kakav je odnos načelnika naspram Bošnjaka?

“Ideje koje sam predlagao, on je podržao. Usvojili smo budžet, programe rada. Itekako će ih osjetiti povratnička populacija”, potvrdio je Spahić za N1.

Potvrdio je da će se raditi na sanaciji lokalnih puteva, gdje je usmjerena posebna pažnja. Riječ je o nekategorisanim lokalnim/seoskim putevima, obzirom da većinu povratničke bošnjačke populacije – čine stariji ljudi. “Mlađi Fočaci su mahom u Sarajevu”, kazao je Spahić.

Izgradnjom Careve džamije i početkom radova na Aladži džamiji relaksiran je ambijent, kaže Spahić – ali tvrdi da treba težiti i drugim projektima, koji će omogućiti posao ljudima.

O OK Festu na Tjetništu kaže da je to interesantna destinacija, i da je mjesto koje treba posjetiti, a sve u svemu – lokalnu zajednicu čini sretnom.

Za kraj, malo šale. Narodni stereotip kaže da Fočaci i nisu baš “široke ruke”, a Spahić je u programu N1 ispričao i posljednji vic o Fočacima koji je čuo: “Znate li zašto u Foči nema golubova? Zato što Fočaci ne mrve”.

O samom tom stereotipu kaže da Fočaci primaju dobro viceve, jer prihvataju šalu na svoj račun, a ko god da dođe u Foču – pohvalit će se Fočacima i gostoprimstvom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.