Na obilježavanje genocida u Srebrenici dolazi i Nenad Čanak

Vijesti 01. jul 201713:19 > 13:25
TANJUG/Dimitrije Goll

Lider Lige socijademokrata Vojvodine (LSV) i bivši predsjednički kandidat na izborima u Srbiji Nenad Čanak potvrdio je prisustvo na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici.

Čanak se u nedavnom saopćenju dotakao teme genocida u Srebrenici.

“Dejtonski sporazum zaustavio je 1995. rat koji je kulminirao genocidom u Srebrenici u julu iste godine. Nesumnjive teritorijalne pretenzije velikog dijela intelektualne, a onda i političke elite Srbije prema Bosni, u to vreme nisu prikrivane. Učešće Srbije u ratu u BiH bilo je medijsko, finansijsko, logističko i vojno. Rat u Bosni i Hercegovini, kao jezgru Miloševićevog velikodržavnog projekta, rezultirao je time da je Srbija osuđena pred stalnim Međunarodnim sudom zbog nesprečavanja i nekažnjavanja genocida. Uprkos svemu tome, naše društvo i vladajuća politika do danas nisu raskinuli sa nacionalističkom idejom koja je prije četvrt vijeka i dovela do najvećeg ratnog sukoba u Evropi poslije Drugog svetskog rata“, upozorio je predsjednik LSV.

Osim njega, svoje prisustvo potvrdili su i lider Pokreta slobodnih građana i bivši kandidat za predsjednika Srbije Saša Janković kao i Čedomir Jovanović, lider LDP-a.

Još uvijek nije poznato da li će neko od predstavnika Vlade Srbije biti na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici 11. jula.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.