BiH je talac vlastitog sistema

Vijesti 04. jul 201716:49 > 19:16
N1

Kako do pomirenja i prosperiteta? Svjetski priznat profesor sa sveučilištu Stanford i društveni analitičar Franics Fukuyama za N1 kaže da ključ budućnosti države BiH ne drže političari već njeni građani. Što prije to shvatimo - prije ćemo krenuti putem promjena.

Država ne može narijed tempom korak naprijed, nazad dva. Etničke grupe i partije komplikovan politički sistem koriste za manipulaciju, očuvanje vlastite moći. Težnje iznutra su poznate. Pogled izvana drugačiji. BiH je talac vlastitog sistema.

“BiH ne može naprijed uz postojeći sistem. Treba se postiči dogovor, stvoriti nacionalna svijest. Problem je što konstitivni dijelovi društva nisu spremni da to urade. Dok ne postoji takva spremnost sistem se neće poporaviti sam”, kaže Francis Fukuyama, profesor na univerzitetu Stanford.

U međuvremenu, država je pod patronatom. Politički procesi uz stalni nadzor međunarodne zajednice. I tako već 22 godine. Prvi visoki predstavnik, Carl Bildt, stigao je u decembru 1995. A onda i Carlos Westendorp, Wolfgang Petrich, Paddy Ashdown, Christian Schwartz – Schilling, Miroslav Lajčak i aktualni Valentin Inzko.

Do kada će BiH biti pod patronatom – jedan dio političkih elita priželjkuje odlazak, drugi ostanak OHR-a. Dok stižu kritike da se funkcija visokog predstavnika svela na izražavanje zabrinutosti iz njihovog ureda više puta je poručeno – počnite probleme rješavati sami.

Može li društvo opterećeno prošlošću krenuti naprijed. Pomirenje je preduslov. No, kako ga ostvariti. Sudovi to ne mogu. Poručuju iz Haaga – sami nađite zajednički jezik.

“Na vama je u regiji da krenete naprijed. Ali, ne zaboravljajući prošlost. Na vama je da se pomirite među sobom. Odnosno, što je još važnije da želite da se pomirite među sobom”, pita Carmel Agius, predsjednik haškog tribunala.

Ključ je u svakom pojedincu. Građani trebaju prepoznati moć demokratije, shvatiti da drže poluge moći. I uključiti se u procese koji ih se tiču.

“Protesti nisu dovoljni. Morate se uključiti u politički sistem. kako biste izabrali lidere otvorenog uma, zainteresirane za EU intergracije. Ako to ne ostvarite onda će politika ostati na nivou političkih elita koje su zainteresirane samo da štite – svoje političke pozicije”, dodaje Fukuyama.

Buđenje nacionalističkog populizma nije dobar znak, smatra naš sagovornik. Opasan je za region i svaku državu. Prepoznavanje i neprihvatanje takvih manipulacija, insistiranje na konstruktivnim vizijama ključ je budućnosti. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.