Nedaleko od Potočara kamenovan automobil Majki Srebrenice

Vijesti 04. jul 201718:19 > 18:59
INS

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice", u razgovoru za N1 kaže da je danas ispred centra gdje su prostorije Udruženja bačena kamen na automobil Udruženja "Majke Srebrenice".

“Vršili smo neke pripreme zato što imamo najavu dolaska velikog broja nevladinih organizacija iz cijelog svijeta koje će kod nas boraviti od 9. do 15. jula. Izlazeći iz centra, naš vozač je stajao ispred centra kod auta, naletio je taksista u autu Megane, otvorio prozor, bacio kamen i pogodio auto koje je razbio nakon čega je pobjegao”, navela je Subašić za N1.

Kroz suze navodi da je uznemirena, tužna i žalosna.

Informacija je za N1 potvrđena i iz Policijske uprave Zvornik.

“Oko 16:45 je Policijskoj stanici Srebrenica prijavljeno da je u mjestu Potočari došlo do oštećenja putničkog automobila. Po prijavi su postupili policijski službenici PU Srebrenica, istraga je u toku”, kazao je za N1 Miljan Bobar, portparol CJB Zvornik.

U današnji dan naredne sedmice će u Memorijanom centru u Potočarima biti ukopano 70 žrtava genocida. Među njima je sedam maloljetnika. 

Posmrtni ostaci 6.429 žrtava genocida ukopani su u Potočarima i 233 žrtve genocida ukopane su individualno. Među identificiranim žrtvama 440 su maloljetne osobe i 22 osobe ženskoga spola. 

U nekim slučajevima ubijene su kompletne porodice, zbog čega ih nije moguće na bilo koji način identificirati.

Žrtve genocida u Srebrenici pronađene su na 150 različitih lokaliteta. Do sada je na području Podrinja pronađena  81 masovna grobnica. Uglavnom je riječ o sekundarnim, odnosno izmještenim masovnim grobnicama. Samo osam grobnica je primarnog karaktera,  a sve ostale su sekundarne u nekim slučajevima čak i tercijarne masovne grobnice.

Posljednja masovna grobnica gdje su pronađene žrtve genocida jeste masovna grobnica otkrivena u decembru 2015.  na smetljištu u Kozluku, na području Zvornika, iz koje je ekshumirano 55 posmrtnih ostataka – 15 kompletnih i 40 nekompletnih tijela.

Kada je riječ o žrtvama genocida počinjenog u julu 1995. godine, još  se traga  za posmrtnim ostacima više od 1.000  žrtava. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.