Vogošća raskinula ugovor sa Zavodom, sama kontroliše vodu

Vijesti 04. jul 201718:34 > 19:12
N1

Rezultati mikrobioloških analiza vode za piće, koji ne odgovaraju ispitanim rezultatima, nisu zabrinjavajući, tvrde nadležni. No, zabrinjavajući je nemar lokalnih vlasti koje nakon zagađenja niti informiraju građane, niti im osiguravaju alternativu.

Zastupnica u Skupštini KS Mersiha Mehmedagić dolazi iz Trnova. Nakon saznanja da je u ovoj općini nekoliko izvorišta zagađeno, kao zastupnica iskuristila je pravo na informaciju o kvalitetu vode na području Kantona Sarajevo. Rezultati, kaže, nisu ohrabrujući. Od osam neispravnih uzoraka, sedam je sa područja Trnova.

“Ne možemo te probleme gledati odvojeno. Kada vidimo da se radi o bakterijama fekalnog porijekla, onda je to razlog više da se vidi u čemu je zapravo problem i kako to utiče na zdravlje stanovnika, kako Trnova, tako i ostatka Sarajeva”, objašnjava Mersiha Mehmedagić, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo

Pojedine lokalne zajednice optužuje za nemar, jer prilikom zagađenja lokalnih vodovoda nisu obavijestile građane, niti im dopremile alternativne zalihe vode.

No, nema razloga za paniku, kažu iz Zavoda za javno zdravstvo KS. Monitoring na centralnom, ali i lokalnim vodovodima vrši se redovno i uvijek bude uzoraka koji su neodgovarajućeg kvaliteta.

“Moram naglasiti da su svi uzorci iz centralnog sistema, tj. gradskog vodovoda bili uredni. Pozitivni nalazi su bili sa lokalnih vodovoda i pojedinih izvorišta, gdje je voda sirova i netretirana, i ona ima pravo da bude zagađena, pogotovo šta se dešava i kako brinemo o okolini u posljednje vrijeme”, dodaje Zlatan Hamza, Zavod za javno zdravstvo KS.

Više u prilogu Ediba Bajrovića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.