Radmanović: Ko će biti kandidat iz RS za Predsjedništvo BiH

Vijesti 05. jul 201709:36 > 10:01
N1

O aktuelnim temama u entitetu Republika Srpska i Bosni i Hercegovini u jutarnjem programu N1 televizije govorio je Nebojša Radmanović delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i bivši član Predsjedništva BiH.

Nebojša Radmanović se uživo iz Banjaluke javio iz sjedišta Predsjednika Republike Srpske.

Na pitanje voditeljice Novog dana zašto se javlja sa te lokacije i da li time, uprkos spekulacijama, poručuje da je u dobrim odnosima sa Miloradom Dodikom ili će naredne godine pokušati biti u fotelji predsjednika ovog entiteta, Radmanović je odgovorio:

Nijedno ni drugo. Ovdje imam radni kabinet koji koristim odavno. On je ustvari nije samo moj, već svih delegata u Domu naroda.

Na pitanje da li će biti kandidat za predsjednika Republike Srpske, Radmanović je odgovorio: “Treba podsjetiti da do izbora ima još 15 mjeseci. Danas je situacija, 10 mjeseci prije zvaničnog raspisivanja izbora, već kulminirala. Nije vrijeme za zvanične kandidature. Kada CIK donese odluku o raspisivanju izbora onda će političke partije kandidovati pojedince ili će se oni kandidovati sami. Sve ostalo su priče i spekulacije“, izjavio je za N1 Nebojša Radmanović.

Ima li SNSD kandidate za predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva BiH?

SNSD je najmoćnija politička partija na ovim prostorima i realno je da imamo kandidate za obje funkcije. Imamo i razgovore sa koalicionim partnerima koji su izrazili želju da imaju kandidate za neke funkcije. Stav SNSD-a je da imamo kandidate za obje funkcije. Kako će biti za 10 mjeseci, vidjet ćemo“, kazao je Radmanović.

Radmanović ističe da kandidat za predsjednika RS-a mora biti čovjek koji se dugo bavi politikom, koji nema za cilj ličnu korist, već korist naroda koji ga bira.

On mora biti predstavnik srpskog naroda i mora snažno zastupati interese svih u RS, kako u okviru BiH, tako i vani. Siguran sam da ćemo imati takvoga“, poručio je Radmanović i dodao da kandidat za člana Predsjedništva BiH, iako je okrenut više prema vani, mora čuvati interese onih koji su ga izabrali.

On je kazao da uvijek nakon izbora počinje kampanja za naredne izbore.

To je nekada više, a nekada manje vidljivo. Predizborna kampanja se u parlamentima i koristeći medije već žestoko vodi. Ima kandidata koji tiho razgovaraju o tome i žele se kandidvoati unutar vlastitih partija i lobirati. Ali ponavljam o tome još nije vrijeme da se ozbiljno razgovara“, smatra gost Novog dana.

Radmanović ističe da je “za svakog čovjeka koji se bavit politikom u Republici Srpskoj poseban izazov biti predsjednik RS”.

To je glavna ličnost svih Srba u BiH i to mora biti čovjek koji ima utjecaj i izvan granica BiH. Bio sam dva mandata član Predsjedništva BiH i moglo bi se reći da se čovjek zasiti. U procjeni ko su kandidati moramo voditi računa o prethodnim rezultatima, fizičkim i psihičkim sposobnostima i opredijeliti se za one koji mogu donijeti najbolji rezultat“, rekao je bivši član Predsjedništva BiH.

Osvrt na političku situaciju u BiH?

Ona je, kako vole političari, stalno komplikovana. Čini mi se da je u posljednjih godinu dana dodatno zaoštrena jer su političke partije na nivou BiH pogrešno sastavile Savjet ministara BiH i odnose između sebe. Prije svega mislim na nerad Savjeta ministara koji obrnuto tom neradu izlazi u javnost i priča o velikim uspjesima što stvara konfuziju kod građana. Kada slušate predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH rekli biste da je ovo prostor u kojem se živi najbolje, gdje su svi ljudi zadovoljni i gdje pravimo krupne korake naprijed. To je potpuno netačno i pogrešno“, izjavio je delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Kada zvaničnici EU dođu u BIH oni hvale proces integracija. VI ste ipak u nekim svojim izjavama bili dosta kritični. Je li BIH napredovala na tom putu u odnosu na priod SNSD-a u Savjetu ministara? Sada imamo upitnik, ali još uvijek bez odgovora.

Čini mi se da će to morati čekati novu vlast. Prije 10 godina smo mogli imati značajniji status u EU. Zato smo krivi mi, ali i oni koji se nazivaju Evropljanima. Danas se suočavamo s većim problemima nego što aktuelna vlast u Sarajevu prezentuju. Nismo u stanju odgovoriti na pitanja niti zajednički sjesti i dogovoriti se. Zalažem se i za novu raspravu u BiH o evropskim pitanjima jer moramo pogledati Evropu koja se promjenila. Naše opredijeljenje za EU je bilo u vrijeme kada nije bilo ograda u EU, kada nije bilo ostalih barijera. Mi o tome ne razgovaramo, a nismo u stanju ispuniti ni upitnik“, mišljenja je Radmanović.

Jesu li akcize prošlost ili se SNSD i dalje nada njihovom usvajanju?

Akcize nisu stvar jedne ili druge vlasti, one su koristan potez za sve građane u BiH. Jedan broj političkih partija to nije shvatio već je mislio da će napraviti time štetu drugim partijama, a samim tim i građanima. Mislim da će biti dobro da dođemo što prije do rješenja za akcize“, odgovorio je Radmanović.

Prošle godine Radmanović je bio upravu kada je rekao da će se održati referendum o Danu RS. U jednom intervjuu, kazao je da će uslijediti i onaj o nezavisnosti RS, a da prije toga može da bude još refereenduma. Hoće li 2018. godina koja je i izborna biti ujedno i referendumska?

Dobro ste me citirali, rekao sam da može biti još referenduma. Ne mislim samo na jedan referendum s jednim određenim pitanjima o otcjepljenju RS. Mi se moramo ponašati evropski i tako se odnositi prema referendumima. Evropske zemlje imaju jednom mjesečno referendum o raznim stvarima. Pitanje o referendumu o otcjepljenju RS-a  nije jednostavno i nije pitanje koje se može odgovoriti sa “da” ili “ne”. To zavisi od ukupne političke situacije, koliko se poštuje volja srpskog naroda, koliko se poštuje Dejtonski mirovni sporazum. Naše opredjeljenje za referendum je bio za provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Referenduma će biti, a kada i koji, opredijeljivat će se narodni predstavnici u Republici Srpskoj“, rekao je Nebojša Radmanović

On je za kraj razgovora kazao da se SNSD zalaže za izmjene Izbornog zakona BiH.

Nešto se mora mjenjati u Izbornom zakonu jer dugo stojimo i optužujemo jedni druge. Zato su se delegati SNSD-a odlučili podržati prijedlog hrvatskih delegata kako bi napravili iskorak u izbornom zakonodavstvu. Mislim da je ovo dobar početak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.