Reakcija političara iz RS-a na Dodikove najave o referendumu

Vijesti 05. jul 201717:58 > 18:06
N1

Entitetski predsjednik Milorad Dodik u utorak je kazao kako je stav Republike Srpske o NATO integracijama BiH već poznat, a to je da će konačnu riječ o tome dati građani na referendumu.

“Kroz nelegalno i neustavno knjiženje perspektivne vojne imovine, BiH se na prevaru pokušava pokrenuti na putu evroatlantskih integracija, ali RS će svim političkim i pravnim sredstvima osporiti neustavne i nezakonite aktivnosti pravobranilaštva u Sarajevu”, ustvrdio je jučer Dodik.

Potpredsjednik SNSD-a i bivši srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović danas je kazao da će biti referenduma, ali…

“Kada i u vezi čega odlučit će narodni predstavnici”, dodao je Radmanović.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica je podsjetio da na nivou BiH ne postoji Zakon o referendumu, ali da će, kada je riječ o ulasku BiH u NATO, entitet Republika Srpska imati isti stav kao i Srbija.

“Zakon o referendumu na državnom nivou ne postoji i u tom slučaju građani bi bili u situaciji da se ne mogu uopšte izjasniti. Smatram da tu vrstu opredjeljenja RS treba vezati za Republiku Srbiju”, istakao je Govedarica.

S druge strane, jedan od lidera opozicije u RS-u i potpredsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Zdravko Krsmanović ocijenio je da bi jednonacionalni referendum vodio u nove sukobe i, kako je kazao, vratio zemlju u prošlost.

“Ne možete pokretati referendum za stvari za koje niste nadležni. Ovdje se postavlja pitanje da li referendum za članstvo u NATO treba biti na nivou BiH ili na nivou entiteta. Ja nisam za jednonacionalne referendume jer to samo vodi u sukobe, nove tenzije i vraća nas u prošlost”, zaključio je Krsmanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.