Zvizdić se danas u Sarajevu sastaje sa Plenkovićem i Zaevom

Vijesti 06. jul 201707:31 > 07:34
Anadolija

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić susrest će se danas u Sarajevu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Fokusirat ćemo se najprije na nekoliko važnih pitanja za koja mislimo da ih možemo riješiti”, kazao je Zvizdić novinarima u Sarajevu, pojašnjavajući kako se to odnosi na otvaranje novih graničnih prijelaza, uključujući i one za željeznički promet, pitanje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori te na važne infrastrukturne projekte kao što je Jadransko-jonska autocesta i korištenje hidroenergetskih potencijala.

Predmetom rasprave bit će i planovi za gradnju Pelješkog mosta.

Druga pitanja poput onih o granici ili o imovinsko-pravnim odnosima koja su znatno složenija i koja na rješavanje čekaju već godinama također će biti temom rasprave na zajedničkoj sjednici dviju vlada, no predsjedatelj Vijeća ministara BiH neizravno je naznačio kako ni ovoga puta ne treba očekivati konačni dogovor o njima jer će za to trebati još vremena.

Ističući kako je Hrvatska zemlja koja je susjed i prijatelj Bosne i Hercegovine Zvizdić je kazao da u njegovoj zemlji očekuju nastavak potpore Zagreba na putu ka euroatlantskim integracijama pa će se u petak u Sarajevu i o tome razgovarati.

Ranije je potvrđeno kako se može očekivati potpisivanje sporazuma o europskom partnerstvu najavljenog još u vrijeme vlade Tihomira Oreškovića.

Taj bi sporazum trebao omogućiti da Hrvatska na praktičan način svojim iskustvom pruži potporu BiH u ispunjavanju uvjeta koji su pretpostavka za napredak ka članstvu u EU.

Zvizdić je je kazao kako se nakon sjednice u petak može očekivati potpisivanje “pet ili šest sporazuma i memoranduma” o suradnji dvije države a da će od zaključaka i dogovora korist imali obje države.

Članovi hrvatske vlade predvođeni premijerom Andrejom Plenkovićem u Sarajevo će doputovati u četvrtak poslije podne.

Najavljeno je kako će hrvatski premijer odmah po dolasku iza zatvorenih vrata imati kraći razgovor sa Zvizdićem, a Plenkovića će primiti i članovi Predsjedništva BiH.

Nakon toga, planiran je sastanak Zvizdića s predsjednikom Vlade Republike Makedonije Zoranom Zaevom, najavljeno je iz Vijeća ministara BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.