Zbog čega su uhapšeni Pjanić, Nurikići i Delimehić

Vijesti 06. jul 201714:58 > 14:59
N1

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla stavilo prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora za četiri osobe koje su lišene slobode 4. jula 2017. godine tokom istrage i pretresa koje su po nalogu Tužilaštva obavili pripadnici MUP-a TK u Fabrici obuće Fortuna u Gračanici.

Mjera pritvora je predložena za direktora Fortune Safeta Pjanića (60), finansijskog direktora i člana uprave Fortune Huseina Nurikića (62), za knjigovođu Fortune Aliju Nurikić ( rođena 1960.) i trenutnog direktora Fortex-a i uposlenika Fortune Redžu Delimehića (57).
Također, nadležnom sudu je predloženo određivanje mjera zabrane putovanja van granica BiH, povremeno javljanje u nadležnu policijsku upravu, oduzimanje i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak granice BiH za Bakira Pjanića (33), direktora firme Fortunatto i Ibrahima Muharemovića (64), direktora firme Fortob i člana uprave Fortune.
Pomenute mjere zabrane Bakiru Pjaniću i Ibrahimu Muharemoviću se posebno predlažu, jer se radi o direktorima firmi Fortob i Fortunatto, koje trenutno zapošljavaju oko 650 radnika i koje su u stalnom prozivodnom procesu.

Na taj način se u Tužilaštvu smatra da se štite prava radnika i nesmetan proizvodni proces u ovim firmama, kako radnici ne bi bili oštećeni u bilo kojem pogledu i kako ne bi došlo do zastoja u proizvodnji, distribuciji proizvoda i drugim poslovnim procesima. Također, ovakvim mjerama zabrane se osigurava prisustvo osumnjičenih tokom krivičnog postupka i onemogućava bilo kakav uticaj na dalji tok istrage koja se vodi protiv ovih osoba.

N1

Sve osobe su osumnjičene za krivično djelo organizovani kriminal i s tim u vezi i za druga krivična djela. Safet Pjanić je osumnjičen za krivična djelo organizovani kriminal u vezi sa produženim krivičnim djelima zloupotreba položaja i ovlaštena, krivotvorenje službene isprave i zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju, dok je Husein Nurikić, uz ista krivična djela kao i Pjanić, osumnjičen i za nesavjestan rad u službi. Ibrahim Muharemović i Bakir Pjanić su osumnjičeni za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlaštenja, dok su Alija Nurikić i Redžo Delimehić osumnjničeni za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa produženim krivičnim djelom krivotvorenje službene isprave, a Delimehić i za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Istraga je otvorena i protiv stečajnog upravnika u Fortuni Muhameda Hadžića, koji je osumnjičen za krivična djela zloupotreba položaja i ovlaštenja i kritvotvorenje službene isprave, ali ne kao član pomenute grupe. Hadžić je jučer, nakon ispitivanja u Tužilaštvu, pušten da se brani sa slobode, te je Tužilaštvo od Općinskog suda Tuzla tražilo da se on razriješi dužnosti stečajnog upravnika u Fortuni.
Safet Pjanić je osumnjičen da je u periodu od početka 2009. do 2017. godine, kao generalni direktor u Fortuni i jedan od osnivača firme Fortex, formirao grupu za organizovani kriminal, u kojoj su kao članovi djelovala i druga osumnjičena lica iz Fortune i drugih osnovanih firmi.

N1

Grupa je po Pjanićevom planu osnivala paralelne i vezane firme, prvo Fortex, a zatim Fortob i Fortunatto, koje su iskorištavale privredni potencijal i sve poslovne veze Fortune, te su članovi grupe za sebe, osnovane firme, i u određenom iznosu i za druga fizička i pravna lica, pribavljali protivpravnu imovinsku korist koja je procijenjena na iznos od oko 4.200.000 KM a za isti iznos je nanesena šteta Fortuni.

Procijenjeno je da je pribavljena protivpravna imovinska korist za Fortex u ovom periodu bila nešto veća od 3 miliona KM, Fortobu oko 370.000 KM, Fortunattu oko 400.000 KM, te drugim fizičkim i pravnim licima koji su poslovali sa ovim firmama u iznosu od oko 400.000 KM.

Osnivači i odgovorne osobe u Fortex-u, koja je osnovana 2004. i koja proizvodno i finansijski postaje posebno aktivna od 2009. godine su bili Husein Nurikić, nakon toga kao suosnivač i Safet Pjanić, dok je od marta 2016. odgovorna osoba i direktor ove firme i Redžo Delimehić.

U januaru 2014. godine osnovana je i firma Fortob, u kojoj je jedan od osnivača i direktor Ibrahim Muharemović, a istovremeno i tehnički direktor Fortune. Fortob je preuzeo veći dio ranijih poslova Fortex-a sa inostranim kupcima Fortune zbog planirane likvidacije Fortex-a. U januaru 2015. godine je osnovana i firma Fortunatto, u kojoj je osnivač i direktor Bakir Pjanić, kada je preostali dio poslova sa inostranim kupcima ustupljen ovoj firmi, uz istovremeno korištenje ljudskih, materijalnih i drugih potencijala Fortune, te je uslijed obaveza koje su ove firme stvorile za Fortunu došlo do pokretanja stečajnog postupka u ovoj firmi.

Članovi grupe su osumnjičeni da su posredstvom osnovanih firmi preuzimali poslovne aktivnosti Fortune tako što su zaključivali ugovore o poslovnoj saradnji sa svim ranijim inostranim kupcima firme, iznajmljivali od Fortune poslovne i proizvodne potencijale po nerealnim i neopravdano niskim naknadama, plaćajući samo minimalne troškove korištenja prostora i opreme, a zajedničke komunalne, troškove električne energije i ishrane radnika u velikim iznosima prebacivali na Fortunu, te iznajmljivali mašine Fortune i drugim firmama.

Na taj način su ovim firmama ostvarivali veći protivpravni extra profit, a nastajali su stalni gubici u poslovanju Fortune.
Safet Pjanić, kao direktor i Husein Nurikić, kao izvršni direktor za finansije i računovodstvo u Fortuni, su osumnjičeni i da su u periodu od 2009. do novembra 2016. godine, postupajući suprotno odredbama Zakona o doprinosima FBiH i druge zakonske regulative, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi za Fortunu, uskraćivali plaćanje poreza i drugih fiskalnih obaveza, i to tako što su odobravali obračune i mjesečne isplate plata radnicima u vidu toplog obroka, iako im je bio obezbijeđen u restoranu firme.

Tako su izbjegavali plaćati pripadajuće poreze i doprinose na plate za sistem finansiranja obaveznog penzijsko-invalidskog, zdravstvenog osiguranja i osiguranja od nezaposlenosti u FBiH, kao i poreze vezane za budžete Tuzlanskog kantona i općina Gračanica i Lukavac. Ukupan iznos poreskih i fiskalnih obaveza stvoren Fortuni na ovaj način je oko 5,5 miliona KM.

Podsjećamo, ovo Tužilaštvo je u saradnji sa MUP-om TK, nakon protesta nezadovoljnih radnika Fortune iz novembra 2016. godine i medijskih izvještavanja o tome, otvorilo predmet te su u saradnji sa pripadnicima MUP-a TK provedene obimne provjere i istražne radnje koje su prethodile aktivnostima od 4. jula 2017. godine kada su ove osobe lišene slobode.

Uz saradnju sa MUP-om TK informacije tokom istrage su Tužilaštvu pružile i Finansijska policija FBiH, Poreska uprava FBiH, te je obavljeno i finansijsko-ekonomsko vještačenje izuzete materijalne dokumentacije, navodi se iz Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.