Cvijanović: U mom interesu da se što prije otkrije istina

Vijesti 30. dec 201414:33 > 14:37
Srna

Predsjednica Vlade bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović kazala je da je za pretres koji je policija jučer izvršila u redakciji sarajevskog portala Klix.ba u potrazi za materijalima koji se dovode u vezu s objavljenim audiosnimkom na kojem ona navodno govori o kupovini glasova narodnih poslanika, saznala "kao i drugi građani, iz medija".

“Policija me nije informisala o tom događaju, a dokle je istraga otišla, to vam ne mogu otkrivati. Kada je u pitanju sloboda medija, reći ću da sam ja osoba koja ih jako promoviše, ali svi smo jednaki pred zakonom i ne mislim da su prave medijske slobode one koje se ostvaruju preko vršenja krivičnih djela. Ponavljam, svi smo jednaki pred zakonom i on se na sve mora jednako primjenjivati, na sve profesije”, izjavila je Cvijanović danas u Banjoj Luci.

Na konstataciju novinara da su po zakonu “mediji obavezni i imaju pravo da štite svoje izvore informacija”, premijerka RS ocijenila je “da to jeste tako, ali i da Krivični zakon propisuje šta je to neovlašteno snimanje i neovlašteno emitovanje određenog materijala”.

“To jeste krivično djelo i ja nisam nimalo negativna kad to kažem, ali u mom je interesu da se što prije otkrije istina o svemu tome. U mom je interesu i da građani mogu s mirom da žive u RS-u”, dodala je Cvijanović.

Podsjetila je da se o slučaju spornog audiosnimaka vodi istraga u Specijalnom tužilaštvu RS i postavila pitanje novinarima “zar očekuju da od nje, kao predsjednice Vlade, da s njima dijeli ta saznanja”.

“Ja svoja saznanja za sada dijelim s institucijama, ali ću ih, kada za to dođe vrijeme, sa zadovoljstvom da podijeliti s javnošću”, zaključila je Cvijanović.