Reakcije na Odluku Ustavnog suda: Očekivano!

Vijesti 06. jul 201717:24 > 17:28
N1

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini.

Kako je navedeno u Odluci, postupak usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine treba provesti prema proceduri iz Ustava Bosne i Hercegovine.

O Odluci Ustavnog suda za N1 su danas govorili delegati u Domu naroda Parlamenta BiH Mario Karamatić i Safet Softić. Kako je ocijenio Softić, razgovori o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine su ”pitanje šireg karaktera” i da to nije samo pitanje Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice.

”Ustavni sud je odlučio tako kako je odlučio. To znači da će se nastaviti parlamentarna procedura oko izmena Izbornog zakona. Vidjećemo kako će se ta stvar razvijati na političkom planu i političkim odnosima stranaka u ova dva doma. Mislim da će to u Predstavničkom domu imati drukčiji epilog nego u Domu naroda”, kazao je Softić za N1.

Prema njegovom mišljenju, izmjena izbornog zakonodavstva podrazumijeva najširi mogući konsenzus. Odluka je, kako je dodao, bila očekivana.

”Daleko od toga da je ovo pitanje samo za SDA i HDZ, to je pitanje šireg karaktera. Smatramo da je ovo jednostran pristup pitanju i sama činjenica da tako važan akt stavljamo u hitnu proceduru dovoljno govori”, dodao je gost N1 televizije.

Očekivanom je Odluku okarakterisao i Mario Karamatić.

”Odluka Ustavnog suda je očekivana, ovakve odluke su obavezujuće. Meni nije jasno kako se vitalni nacionalni interes može pokrenuti na proceduru. Mi smo pokušali ispoštovati drugu odluku Suda, moja dalja očekivanja su da će na idućoj sjednici Doma naroda biti nastavak rasprave o ovom Zakonu. Nadam se da će dobiti zeleno svjetlo u Domu naroda. Postoji amandmanska mogućonst djelovanja, ali nadam se da neke stranke nisu otišle toliko daleko i da ćemo iznaći rješenje za popunu domova naroda”, rekao je Karamatić.

”Očekivali smo da će Zakon biti podržan od većine stranaka uključujući i SDA. Ovo je u principu Prijedlog izmjena koje su prihvatljive SDA”, zaključio je Karamatić.

Podsjećamo, Ustavni sud na današnjoj plenarnoj sjednici u potpunosti je odbacio i zahtjeve 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine i Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.