Veliki broj tema pred bh. i hrvatskim ministrima

Vijesti 07. jul 201709:30 > 09:35
N1

Zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske počela je jutros u Sarajevu, a po njenom okončanju planirano je potpisivanje nekoliko bilateralnih sporazuma, ugovora, memoranduma i protokola.  

Delegaciju hrvatske vlade su jutros dočekali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministri Vjekoslav Bevanda, Mirko Šarović, Marina Pendeš, Josip Grubeša, Ismir Jusko, Semiha Borovac, Adil, Odsmanović, Igor Crnadak i zamjenik ministra Mijo Krešić.

Predviđeno je da se na sjednici razgovara o saradnji u euroatlantskim integracijama i regionalnim inicijativama, finansijama, privredi, zaštiti okoliša, energetici, poljoprivredi, turizmu, prometu i komunikacijama, odbrani, sigurnosti i pravosuđu, kao i saradnji na području obrazovanja, mladih, nauke, kulture, sporta, zdravstva, socijalne zaštite i zapošljavanja.

Nakon zajedničke sjednice planirano je potpisivanje nekoliko bilateralnih sporazuma, ugovora, memoranduma i protokola.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ranije je izjavio novinarima da je veliki broj materijala koji će se naći na dnevnom redu sjednice, te da će će poseban set pitanja biti vezan za evropske integracije Bosne i Hercegovine i „podršku koju uživamo od prijateljske, susjedne države Hrvatske“.

N1

Naveo je da će biti razmatran i čitav set onih pitanja koja, na neki način, opterećuju odnose u posljednje vrijeme.

Neka od njih opterećuju odnose praktično nekoliko decenija, neka su se pojavila u zadnjih godinu ili dvije. Tu ćemo se fokusirati, prvo, na nekoliko važnih pitanja za koja mislimo da ih možemo riješiti – otvaranje novih graničnih prijelaza, pitanje odlagališta nuklearnog otpada, pitanje prekograničnih željezničkih prijelaza i unske pruge, pitanje podrške za neke važne infrastrukturne projekte kao što je jadransko-jonski autoput, pitanje korištenja hidroenergetskih potencijala“, naveo je Zvizdić.

Zvizdić se jučer u Sarajevu sastao s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dviju zemalja uoči današnje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske.

Predsjedavajući Zvizdić i premijer Plenković su razmijenili mišljenja o mnogobrojnim pitanjima koja će se naći na dnevnom redu zajedničke sjednice.

N1

Izrazili su zadovoljstvo saradnjom i dinamikom razvoja odnosa dvije prijateljske zemlje posvećene promociji stabilnosti i prosperiteta regije. Naglasili su važnost saradnje vlada na bilateralnom, kao i multilateralnom nivou, s ciljem ubrzanja euroatlantskih integracija regiona i istaknuli da održavanje zajedničkih sjednica vlada ubrzava rješavanja značajnih bilateralnih pitanja i doprinosi relaksaciji političkih odnosa u regiji.

Premijer Plenković je rekao da sama činjenica da je Vlada Republike Hrvatske u Sarajevu pokazuje opredijeljenost Hrvatske za jačanje dobrosusjedske saradnje u regiji, kao i podršku euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.