Konačna otkupna cijena maline u narednih desetak dana

Vijesti 07. jul 201716:13 > 16:15
N1

Najavljene niske otkupne cijene malina, zbog čega brojni uzgajivači razmišljaju da odustanu od malinarstva, bile su teme okruglog stola "Stanje i perspektive proizvodnje i plasmana maline u BiH", koji je održan u okviru 11. međunarodnog sajma organske proizvodnje i eko turizma "Dani maline 2017".

Savjetnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Husnija Kudić podsjetio je da je Ministarstvo formiralo radnu grupu za praćenje stanja u malinarstvu, koja je izradila prijedloge mjera za ublažavanje posljedica otežanog plasmana maline i osiguravanje dugoročne perspektive razvoja malinarstva u BiH.

Kudić je istaknuo da se 15 mjera odnosi, među ostalim, na poticaje uzgajivačima i njihovu harmonizaciju u županijama, ali je naglasio da se država, ni ustavno ni zakonski, ne može miješati u određivanje tržišnih cijena malina.

– Ministarstvo će poduzeti mjere, s ciljem da animira i druge razine vlasti, da poduzmu mjere kako bismo održali ovu značajnu proizvodnju. Međutim, cijena će ovisiti o kretanjima na tržištu u EU i regiji. Ono što su otkupljivači iznijeli je samo analiza i ministar Šemsudin Dedić je iznio stav da se takvim nepotrebnim isticanjem analiza i cijena samo unio nemir – kazao je Kudić.

Kako je rekao, poljoprivredni proizvođači, također, moraju raditi na unaprjeđenju europskih standarda u proizvodnji, te se koncentrirati, ne samo na jednu, nego na više poljoprivrednih kultura, kako bi postali održivi.

Kako je kazao predstavnik asocijacije “Zajedno za bh. malinu” Edin Mameledžija, cijena maline se ubuduće ne smije formirati bez uzgajivača.

– Cijenu treba formirati na temelju stanja na europskom tržištu, a ne da netko dođe i kaže da će to biti marka i pol ili dvije. Stradalo nam je od 150 do 200 dunuma maline zašto što je netko rekao da je moguća cijena jedna i pol marka. Malinari to nisu zaslužili jer oni nisu zasadili maline da budu socijalni problem, nego da žive od svoga rada – istaknuo je.

Predsjednica Upravnog odbora Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH Jasminka Hadžiabdić kazala je da se očekuje da cijena malina bude poznata u narednih desetak dana i da iznosi više od dvije marke po kilogramu.

– Tri marke po kilogramu bi ljudima omogućilo da razmišljaju o proširenju i sanaciji oštećenih malinjaka. Međutim, cijena od dvije marke i manje nije predmet diskusije jer bi to definitivno uništilo malinarstvo – istaknula je Hadžiabdić.

Dvodnevni 11. međunarodni sajam organske proizvodnje i eko turizma “Dani maline 2017” otvoren je danas u Novom Travniku, u organizaciji Saveza udruga organskih proizvođača Federacije BiH, Asocijacije organskih proizvođača SBŽ-a i Općine Novi Travnik.

Dani maline su tradicionalni sajam međunarodnog karaktera u kalendaru EU sajmova, koji svake godine okuplja sve veći broj poljoprivrednih proizvođača i gospodarstvenika, a na ovogodišnjem sudjeluje više od 60 izlagača, kao i gosti iz Srbije, Hrvatske i Makedonije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.