Položen kamen temeljac za bolnicu u Istočnom Sarajevu

Vijesti 07. jul 201717:08 > 17:10
N1

U Istočnom Sarajevu danas je položen kamen temeljac za izgradnju nove Bolnice, za šta će biti izdvojeno približno 55 miliona KM bez PDV-a.

Kamen temeljac položili su predsjednik RS-a Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović, ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić i direktor Bolnice Goran Todorović.

Dodik je rekao da je izuzetno radostan zbog današnjeg događaja i da je njegovo zadovoljstvo nemjerljivo, jer je tokom proteklih godina, kada god je dolazio u Istočno Sarajevo, uvijek istican problem bolnice.

Navodeći da je rok za izgradnju ove zdravstvene ustanove 1. oktobar naredne godine, Dodik je naglasio da će to biti najbolja i najopremljenija bolnica u RS-u s obzirom na iskustvo koje je stečeno izgradnjom sličnih objekata u Bijeljini i Banjaluci.

Dodik je ovom prilikom predložio da se nova bolnica zove “Srbija”.

Cvijanović je čestitala građanima Istočnog Sarajeva i svim učesnicima ceremonije početak realizacije jednog veoma važnog projekta koji znači bolje zdravstvene usluge, kao i bolje uslove rada za zdravstvene radnike.

Ona je zahvalila entitetskom predsjedniku koji, kako je rekla, nije dopustio da se zastane sa realizacijom ovog projekta.

Bogdanić je istakao da izgradnja Bolnice u Istočnom Sarajevu nije značajna samo za Sarajevsko-romanijsku regiju, nego i za cijeli zdravstveni sistem RS-a, navodeći da je Vlada u razvoj zdravstva uložila 600 miliona KM.

On je rekao da ovaj projekat dokazuje opredjeljenje Vlade RS-a da i dalje ulaže u zdravstveni sistem RS-a, ocijenivši da će Bolnica u Istočnom Sarajevu biti jedna od najsavremenijih u regionu.

Direktor Bolnice Goran Todorović rekao je da mu je čast i zadovoljstvo što je domaćin današnje ceremonije u kojoj učestvuju visoki zvaničnici Srpske koji nisu samo prijatelji grada Istočno Sarajevo, već i ove zdravstvene ustanove.

“Njihovim nesebičnim zalaganjem došli smo u priliku da danas položimo kamen temeljac, a da se za 18 mjeseci ponovo okupimo i ozvaničimo početak rada u novoj bolnici”, istakao je Todorović.

Svečanosti prisustvuju i ministri u Vladi RS-a – trgovine i turizma Predrag Gluhaković, rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović i porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović, potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Sonja Karadžić Jovičević, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, načelnici opština sa područja grada, kao i zaposleni u ovoj bolnici i veliki broj građana.

Izgradnja i opremanje nove bolnice u Istočnom Sarajevu trebalo bi da košta 46,58 miliona KM bez PDV-a.

Novu zgradu Bolnice u Istočnom Sarajevu izgradiće i opremiti grupa “Marković invest-R.M.” iz Laktaša i “Medikal” iz Mostara, koji su na tenderu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite izabrani kao najpovoljniji ponuđači.

Zgrada će biti površine 10.500 metara kvadratnih, a činiće je dva spojena objekta – stacionarni i tehnički, koji će biti povezani sa nedavno izgrađenim polikliničkim objektom.

Planirano je da nova Bolnica Istočno Sarajevo kada u potpunosti bude završena dugoročno opslužuje oko 120.000 stanovnika Sarajevsko-romanijske regije pružajući savremene medicinske usluge.

Vlada Republike Srpske do sada je u oblast zdravstva u Istočnom Sarajevu uložila više od 15 miliona KM, od čega za rekonstrukciju, modernizaciju i opremanje Bolnice Istočno Sarajevo više od 12 miliona KM.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.