Dodik o skupu podrške Ratku Mladiću: Ako dođe N1 i ja ću

Vijesti 07. jul 201718:55 > 19:03
N1

Skup podrške Ratku Mladiću, na 22. godišnjicu genocida 11. jula u Banjaluci, izazvao je buru reakcija. Udruženja žrtava kažu da nisu iznenađena, a predsjednik Republike Srpske, kaže da se radi o legitimnom skupu koji ni na koji način neće ometati skup u Srebrenici. Na upit N1 da li će prisustvovati skupu, odgovorio je hoće ukoliko i N1 bude tamo.

Odluka da se na dan ukopa žrtava i 22. godišnjicu genocida u Srebrenici u Banjaluci održi skup podrške Ratku Maldiću nije iznenađenje za udruženja žrtava.

“Mislim da je sramotno od lidera u RS da uopšte tog datuma pominju ratne zločince kojima se sudi i koji bi, nadamo se, trebali biti osuđeni za genocid I druge zločine. Ako vlasti u RS podržavaju taj skup, onda to znači da rat nije završen”, kaže Kada Hotić iz Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Radi se o legitimnom skupu koji ni na koji način neće ometati komemoraciiju i ukop u Srebrenici, kaže predsjednik RS Milorad Dodik. Ovako odgovara na pitanje hoće li 11. jula biti na skupu u Banjaluci.

“Biću u Banjaluci”.

Hoćete li biti na skupu?

“Dođite pa vidite, ako vi dođete i ja ću”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, na upit N1.

Nije vrijeme za provokacije nego je vrijeme da se oda počast žrtvama i razmisli o stvarnoj cijeni sukoba među ljudima. To je poruka ambasadora PIC-a, koji su osudili napade na žrtve i pozvali na dostojanstveno obilježavanje stradanja, od koje se ogradio ambasador Ruske Federacije. Iz Banjaluke, očekivano, suprotno mišljenje. Podrška skupu koji organizuju ”Zavetnici”.

”Pokret ”Izbor je naš’ podržava njegovanje svih događaja u istoriji koji nekom narodu nešto znače”, kaže Dane Čaknvković iz Pokreta “Izbor je naš”.

 Mišljenja građana su podijeljena.

”Volimo ga iz sveg srca. Doći ćemo”.

”Nisam čuo niti me zanima ništa oko toga”.

”Suzdržan”.

Podsjetimo, najava skupa u Banjaluci dolazi nakon što je na automobil Munire Subašić bačen kamen, te nakon zakazane pa otkazane promocije knjige Ljiljane Bulatović u Srebrenici. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.