Upad policije u redakciju Klixa snimljen nadzornim kamerama

Vijesti 30. dec 201416:28 > 16:45
YouTube/Klix.ba

U ponedjeljak oko 8:30 na vrata redakcije portala Klix.ba zakucali su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Došli su sa nalogom za pretres.

Cilj je bio pronaći dokaze i saznati na koji način je Klix došao u posjed snimka na kojem Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske, navodno, govori o prodaji glasova, odnosno “kupovini” zastupnika.

Trenutak dolaska policije na vrata redakcije snimile su nadzorne kamere, kao i ulazak u redakciju kada je naređeno novinarima da ustanu i odmaknu se od računara te zapute u drugu prostoriju.

Podsjetimo, pretres je trajao osam sati. Najprije su svi novinari i fotografi bili u redakciji, bez mogućnosti komuniciranja sa ljudima izvana. Kako su nam potvrdili i novinari Klix.ba, policija im je branila da nazovu bilo koga iz redakcije, a čak su morali držati otvorena vrata pri odlasku u toalet.

Nakon nekoliko sati iz redakcije su pušteni svi osim direktora Darija i Marija Šimića te urednika portala Jasmina Hadžiahmetovića i novinarke Edite Gorinjac.

S obzirom da oni nisu pristali otkriti izvor, odnosno od koga su i na koji način dobili snimak, pripadnici MUP-a KS i MUP-a RS onesposobili su 19 računala, izuzeli hard diskove te privatne mobitele glavnog i odgovornog urednika  i direktora.

Podršku novinarima Klixa dali su brojni mediji, međunarodne institucije, Vlada FBiH, neke političke stranke, političari, vjerski službenici i građani.

Opširnije o pretresu, reakcijama te o tome zašto se pretresaju prostorije portala Klix.ba, a ne radi se na istrazi u vezi sa navodnom kupovinom glasova saznajte u Dnevniku N1 u 19 sati.