Grujičić za N1: Protiv sam spomenika i Srbima i Bošnjacima

Vijesti 08. jul 201720:29 > 20:50
N1

Smatram da ukoliko se ne dozvoljava postavljanje spomenika i obilježja Srbima, u užem dijelu grada, isto tako ne treba dozvoliti ni obilježja Bošnjacima, kazao je za N1 srebrenički načelnik Mladen Grujičić.

Udruženje “Istočna alternativa” je danas namjeravala u centru Srebrenice podići spomenik Vitaliju Čurkinu, ambasadoru Rusije, koji je stavio ‘ne’ na Rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama. Podizanje spomenika se nije dogodilo.

Organizatori “Istočne alternative” nisu dobili odobrenje za postavljanje spomenika Vitaliju Čurkinu. Vaš komentar?

Grujičić: Cilj je bio smiriti tenzije, da se spriječi sve ono što bi dovelo do negativnih reakcija i incidenta. Lako je u Srebrenici izazvati incident i to znaju mnogi i pokušavaju zloupotrijebiti ovu situaciju.

Da li su članovi “Istočne alternative” jedni od onih koji pokušavaju izazvati incident?

Ne mogu kazati da je to bila njihova namjera, ali jedna ovakva inicijativa u ovom vremenu nije dobra. To sam procijenio i dobio sam podršku Ambasade Rusije koja je stala iza mene i rekla da to nije pametno raditi u Srebrenici. Takve inicijative nisu potrebne Srebrenici, nama trebaju ljepše teme, jedna fabrika da se otvori, a ne spomenici, i mislim da bi to promijenilo sve – i razmišljanje o prošlosti.

Gdje ćete biti 11. jula?

Vjerovatno ću biti ovdje u Srebrenici, ako ne, onda u Beogradu gdje gostujem kasno na vašoj televiziji. Možda ne stignem da se vratim na vrijeme.

Da li ćete u jednoj od godina Vašeg mandata biti na komemoraciji kada se odaje počast žrtvama genocida?

Ranije sam izrazio svoj stav, poštujem sve žrtve i predložit ću da se formira delegacija Srba i Bošnjaka koja će obići stratišta oba naroda. Ne moramo sve da radimo na silu i smatram da će ubrzo doći vrijeme kada ćemo jedni drugima ići na stratišta bez ikakvog straha od nekog neugodnog iskustva.

Da li se Vi bojite neke neprijatnosti ukoliko biste došli na komemoraciju?

Ne bojim se za svoj život, znam da nisam nikome učinio zlo. Ali povodeći se iskustvom od prije dvije godine znam da nije prijatno biti tamo gdje nisam poželjan.

Smatrate da niste poželjni?

Da, to su izjavili više puta.

“Istočna alternativa” je najavila rušenje spomenika posvećenih žrtvama bošnjačke nacionalnosti? Dali ćete uraditi nešto da spriječite vandalizam?

Naravno, vandalizam neće biti dozvoljen. Ne može se ništa postaviti bez dozvole. Imamo odluku da u užem centru grada nema postavljanja spomen-obilježja, ali smo pokrenuli i pitanje na Skupštini da se preispita sve bespravno postavljane ploče, da li imaju dozvole i na koji način su postavljene i onda ćemo da diskutujemo i na tu temu.

Znači li da će biti uklanjanja spomen-ploča, poput one posvećenoj bošnjačkim žrtvama koja se nalazi u prostoru školskog objekta?

Smatram da ukoliko se ne dozvoljava postavljanje spomenika i obilježja Srbima, u užem dijelu grada, isto tako ne treba dozvoliti ni obilježja Bošnjacima. Moramo vidjeti kakva će biti odluka Skupštine. Stava sam da ukoliko nema postavljanja spomen-obilježja, onda nema postavljanja spomen-obilježja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.