Učesnici Marša mira danas stižu u Potočare

Vijesti 10. jul 201711:09 > 11:12
Anadolija

Više od pet hiljada učesnika "Marša mira" danas u poslijepodnevnim satima stiže u kompleks Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari nakon trodnevnog pješačenja trasom dužom od 100 kilometara kojom su 1995. godine pješačili Srebreničani nadajući se prelasku na slobodnu teritoriju.

Muškarci, žene, djeca iz svih dijelova svijeta, ali i oni koji su tog ljeta ‘95. preživjeli na “putu smrti”, u prethodna dva dana prešli su dvije etape i sinoć stigli do kampa u Mravinjcima odakle su jutros krenuli do Šušnjara, sela u blizini Srebrenice odakle je ‘95. krenula kolona Srebreničana.

Munir Habibović, jedan od organizatora Marša mira, kazao je za Anadoliju da se učesnici Marša mira trenutno nalaze u rejonu Buljima te da su protekla dva dana prošla uredu.

“Sve je uredu, osim manjih intervencija zbog žuljeva i sunčanice. Svi se pridržavaju kodeksa ponašanja”, rekao je Habibović.

Danas u poslijepodnevnim satima, oko 17 sati, očekuje se ulazak učesnika Marša mira u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari. Habibović je podsjetio da se Maršu mira jutros u Mravinjcima, gdje su proveli prethodnu noć, pridružio i federalni premijer Fadil Novalić.

Inače, 13. “Marš mira Nezuk – Potočari 2017.” i ove godine je, pored komemoracije i dženaze žrtvama, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Na trasi od Nezuka pa do Potočara učesnici prolaze maršrutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula bit će klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 71 novoidentifikovanih posmrtnih ostataka žrtava genocida kojeg su u julu 1995. godine počinile vojska i policija RS-a, kao i paravojne formacije iz RS-a i Srbije nad Bošnjacima “zaštićene zone UN-a”.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada su smiraj pronašle 6.504 žrtve genocida, a traga se za još oko hiljadu.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija / Arhiv
Anadolija
Anadolija

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.