Brisel očekuje usvajanje seta zakona o akcizama

Vijesti 10. jul 201711:35 > 13:04
AFP

U Briselu je održan sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i Europske unije (EU). Visoka predstavnica EU za zajedničku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić naglasili su važnost evropskih integracija BiH za samu zemlju i region.

Kako je Mogherini kazala, mnogo je učinjeno i postignuto.

“U narednim mjesecima će nastaviti sa reformama poput usvajanja paketa o akcizama, ali i usklađivati zajedničke politike u domenu energije, poljoprivrede i zapošaljavanja”, navela je Mogherini.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je kazao da je sastanak održan u izuzetno konstruktivnoj atmosferi. Između ostalog, govorilo se i o borbi protiv svih oblika kriminala i ekstremizma.

“BiH je načinila vrlo značajne korake u oblasti borbe protiv terorizma. Potpunosti smo povećeni daljem jačanju regionalne saradnje”, naveo je Zvizdić.

On se zahvalio Mogherini zbog inicijative krajem 2014. godine koja je otvorila, kako je naveo, novu evropsku energiju BiH.

“2016. godine je najuspješnija evropska godina BiH. Kada je prihvaćena naša aplikacija i kada smo dobili Upitnik EK koji je u toku realizacije. Evropska budućnost BiH je potpuno izvjesna. Na tom evropskom putu imamo česte opstrukcije onih koji nisu dovoljno posvećni EU integracijama ili su posvećeni samo deklarativno. Suočeni smo sa problemima, ali ih uz pomoće EU predstavnika rješavamo. Sasvim sigurno ćemo iz dana u dan biti bliži EU. to je naš najvažniji vanjskopolitički cilj”, naveo je Zvizdić koji je dodao da neki procesi kasne zbog opstrukcija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.