Emotivan susret Cormack i najstarije učesnice Marša mira

Vijesti 10. jul 201715:17 > 15:39
N1

Više od 5.000 učesnika Marša mira učestvuje u ovogodišnjem Maršu mira. Među njima je i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack.

Cormack se danas susrela sa najstarijom učesnicom Marša mira 70-godišnjom Hasnom Fejzić koja je u kratkom razgovoru sa ambasadoricom kazala da je izgubila muža u srebreničkom genocidu. Za ambasadoricu je ovo treći put da učestvuje u Maršu mira.

“Dolazim tu svake godine da bih razgovarala sa ljudima, susrela hrabre odvažne ljude koji učestvuju u Maršu mira. Svake godine mi je čast da budem malim dijelom ovog Marša mira. Ono što je istinski impresivno za nas je hrabrost ovih ljudi i to što koračaju i ponovo utiru stazu kojom su prošle žrtve genocida i oni koji su uspjeli izbjeći tu sudbinu. I dok gledamo naprijed, ono što trebamo da radimo je da puno radimo na tome da bi pravda bila zadovoljena. Želim iskazati još jednom saučešće svim prijateljima i prodicama žrtava srebreničkog genocida”, kazala je ambasadorica Cormack.

Prema planu, učesnici “Marša mira Nezuk – Potočari 2017” će oko 17 sati stići u u Potočare. Kolona koja broji hiljade učesnika iz BiH i svijeta krenula je iz Nezuka i do Potočara će preći put od oko 100 kilometara. 

Dosad je 71 žrtava genocida identificirana i posmrtni ostaci spremni za dženazu u Memorijalnom centru u Potočarima, a među njima je sedam maloljetnika. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.