Hiljade učesnika Marša mira stiglo u Potočare

Vijesti 10. jul 201716:42 > 17:24
N1

Više od pet hiljada učesnika "Marša mira" stiglo je danas oko 17:30 sati u kompleks Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari nakon tri dana pješačenja trasom dugom 100 kilometara kojom su 1995. godine pješačili Srebreničani nadajući se prelasku na slobodnu teritoriju.

Muškarci, žene, djeca iz svih dijelova svijeta, ali i oni koji su tog ljeta 1995. preživjeli na “putu smrti”, u prethodna dva dana prešli su dvije etape i sinoć stigli do kampa u Mravinjcima odakle su jutros krenuli do Šušnjara, sela u blizini Srebrenice odakle je ‘95. krenula kolona Srebreničana.

Na trasi od Nezuka pa do Potočara učesnici prolaze maršrutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

N1
N1
N1
N1
N1

Pored učesnika ‘Marša mira’ u Potočare će stići i više od 400 motociklista u okviru 6. Internacionalnog moto maratona Srebrenica 2017. pod motom “Da se ne zaboravi i ne ponovi”. Među učesnicima maratona su motociklisti iz BiH, te Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Libije, Švicarske i Turske.

Također, biciklisti iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Švicarske, Švedske, SAD-a, Holandije i Mađarske preći će 500 kilometara da bi stigli u Potočare. Na put su krenuli iz Bihaća 8.jula u jutarnjim satima, kraj prve etape i prvo noćenje je bilo u Jajcu.

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula bit će klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 71 novoidentifikovanih posmrtnih ostataka žrtava genocida kojeg su u julu 1995. godine počinile vojska i policija RS-a, kao i paravojne formacije iz RS-a i Srbije nad Bošnjacima “zaštićene zone UN-a”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.