Agius u Potočarima: Osjećam se kao jedan od vas

Vijesti 11. jul 201710:55 > 10:57
N1

Carmel Agius danas je u Potočarima za N1 televiziju kazao da je 11. juli ove godine za njega emotivniji nego ranijih godina iz razloga što je danas tu posljednji put u funkciji predsjednika Haškog tribunala.

To mi jako puno znači. To je vrlo emotivan trenutak za mene. Osjećam se kao da sam jedan od vas. Ovo je prilika i događaj kada čovjek dijeli tugu i želje svih koji su ovdje i onih koji nisu mogli biti ovdje“, kazao je Agius.

Agius je u junu bio u Sarajevu na konferenciji vezano za postignuća Haškog tribunala. Tada je izjavio da je Haški tribunal postigao ciljeve.

Prije svega, glavni cilj je ispunjen, a to je da se osigurala pravda za one koji su uglavnom najviše odgovorni za zločine tokom sukoba ‘90. godina. Tu smo bili izuzetno uspješni u poređenju za drugim Međunarodnim sudovima, npr. sa tribunalom za Ruandu“, kazao je Agius.

Predsjednik Haškog tribunala je podsjetio da je izdata 161 optužnica i osigurana pravda za sve žrtve u tim predmetima.

Mogli smo možda uraditi i više i bilo bi više osoba koje su optužene za ratni zločin, ali nismo stvoreni da trajemo zauvijek. Ovo je tribunal UN-a koji se finansira od članica EU i dostigli smo 25 godina rada. To je ogromno postignuće“, kazao je Agius.

On je kazao da je Haški tribunal imao ogromnu odgovornost nakon Nirnberga i Tokija, odnosno suđenja nakon Drugog svjetskog rata.

Nije bilo eksperimenata. Naš tribunal i tribunal za Ruandu su rezultat konsenzusa svih članica Vijeća sigurnosti UN-a. Povjeren nam je zadatak stvaranja humanitarnog prava u praznini koja je nastala nakon Drugog svjetskog rata. Pokazali smo da je moguće držati procese i suđenja protiv vrlo važnih osoba na najvišem nivou“, dodao je Agius.

Predsjednik Međunarodnog suda u Hagu je rekao da taj sud nije stvoren da gradi pomirenja, već da ostvari prava i dovodi pred pravdu one koji su optuženi za počinjene zločine.

Funkcija tribunala je presuditi da li su krivi ili ne, a ne pomirenje. Pomirenje je ostavljeno ljudima Bosne i Hercegovine, drugim zemljama, kao i političarima“, dodao je on.

Agius je kazao da je Južnoafrička Republika prvo gradila proces pomirenja, počevši sa istinom, a ne putem sudova.

Aparthejd je bio grozan kao i rat u BiH.

Na pitanje kada se može očekivati presuda u slučaju protiv Ratka Mladića, Agius je rekao da će se presuda donijeti do kraja novembra ove godine.

Predmet je pred Vijećem Haškog tribunala, a okončanje će biti do kraja novembra ove godine. Sigurno će se završiti krajem novembra.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.