Jovanović: Teret pod kojim živimo je veći od brda oko nas

Vijesti 11. jul 201712:59 > 13:08
N1

Predsjednik Liberalno-demokratske partije i narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije Čedomir Jovanović, koji danas prisustvuje komemorativnom skupu povodom 22. godišnjice genocida u Srebrenici, izjavio je da nije moguće izbjeći odgovornost za genocid u Srebrenici, insistirajući na suočavanju s prošlošću.

Čedomir Jovanović je istakao da se vlasti mijenjaju, a društvo ide nekim svojim putem.

Ne mislim da sam naivan kada kažem da mislim da će prije ili kasnije predstavnici Srbije sjediti ovdje sa mnom. Teret pod kojim živimo je veći od svih brda oko nas i od toga se ne može i ne smije pobjeći“, kazao je Jovanović.

Vlasti se mijenjaju, društvo ide nekim svojim putem, naravno da na njega utiču i odluke i ponašanja onih koji vode Srbiju. Ta nespremnost vlasti da kroz ove 22 godine kažu ono što se mora reći i vodi politiku koja se mora voditi, pritisla je svakog čoveka“, rekao je Čedomir Jovanović poslanik u Skupštini Srbije i predsjednik Liberalno-demokratske partije danas u Potočarima gdje prisustvuje obilježavanju 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Istakao je da bi pogriješio kada bi rekao da promjena u Srbiji nema, jer ih ima i u Srbiji i u Republici Srpskoj, te naglasio da je važno što danas nije dozvoljen miting podrške u Banjaluci Ratku Mladiću, ali da to nije dovoljno jer sve ide previše sporo.

Odrasle su generacije, sa jedne strane, uz osećaj velike nepravde, tu mislim na Bošnjake u Bosni, i sa druge strane, generacije koje su taoci te hipoteke, tog ratnog ludila ‘90-ih i neodgovorne politike koja je na kraju svoj slom doživjela u Srebrenici uvjerena da ubijanje više od osam hiljada ljudi zapravo pobjeđuje. To je genocid, i nema tog suda koji umesto nas može poneti dio odgovornosti i dolazim zbog toga. Nadam se da će se ovde vrlo brzo pojaviti i zvanični predstavnici Srbije i RS-a sposobni da urade ono što samo oni mogu da urade kao vlasti iz Banjaluke i Beograda“, rekao je Jovanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.