Komemoracija, dženaza i ukop: 71 žrtva našla konačni smiraj

Vijesti 11. jul 201716:24 > 16:33
N1

Danas je u Memorijalnom centru Potočari klanjana dženaza i obavljen ukop 71 žrtve genocida u Srebrenici.

Nakon komemoracije, obraćanja zvanica i izvođenja, polaganja cvijeća, izvođenja odlomka iz romana „Derviš i smrt“ te izvođenje Inferna klanjana je dženaza za 71 identificiranu žrtvu genocida u Srebrenici koji se dogodio u julu 1995. godine.

Dženazu-namaz predvodio je reisu-l-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Nakon dženaza namaza uslijedilo je čitanje imena i prezimena 71 osobe koje će biti ukopane nakon što se iznesu tabuti sa posmrtnim ostacima.

N1

Više hiljada ljudi stiglo je u Potočare kako bi odali počast žrtvama srebreničkog genocida. Nakon komemoracije, u Potočarima je klanjana dženaza-namaz, a zatim je počelo iznošenje tabuta iz musale Memorijalnog centra. 

Preživjeli Srebreničani, članovi porodica ubijenih, prijatelji i komšije na rukama su prenijeli zelene tabute sa posmrtnim ostacima gdje su žrtve genocida našle konačni smiraj poslije više od dvije decenije.

Najmlađa žrtva koja je ukopana danas u Potočarima je 15-godišnji Damir (Kemal) Suljić, čiji posmrtni ostaci su pronađeni u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva, a najstarija Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. Njegovi posmrti ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

N1
N1
N1
N1
N1

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada su smiraj pronašle 6.504 žrtve genocida, a traga se za još oko hiljadu. Sa žrtvama koje će danas biti ukopane, broj onih koji su smiraj našli u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari iznosi 6.575.

Nakon što se obavio ukop i klanjala dženaza, brojne organizovane grupe, delegacije i pojedinci su krenuli nazad svojim kućama i svakodnevnim obavezama.

Čedomir Jovanović/ Facebook

Također, brojne zvanice su se upisale u Knjigu žalosti i odale počast ukopanim žrtvama genocida u Srebrenici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

https://twitter.com/EjprilOneil/status/884791733363593217