Kurt: Ovdje će svi dati pare za neke sumnjive pjevače

Vijesti 31. dec 201408:56 > 09:05
N1

Almir Kurt je bio gost Novog dana u rubrici pregled dnevne štampe. Kurt je glumac, grafički dizajner i trenutno kreativni direktor RSG grupe.

U “pretresu” 2014. godine, Kurt je rekao da su februarski nemiri ubili svaku nadu i da poslije toga nikome ne pada na pamet da izađe na ulice. “Gledali smo SP, pa nam je i tamo bio potop. Stalno nam se dešavaju neki potopi, pa primirje, pa izbori. Godinu završavamo u principu sa radnicima na ulicama, jako nam je neveselo”, kazao je Kurt.

“U medijima je glavna vijest bila da je SDP izgubio na izborima, ali nije niko likovao. Valjda je medijima i narodu važno da postoji neka ljevica, iako to SDP nije bio, zbog nekog balansa. Ne moraš to voljeti, ali kad ga nema, frka ti je”, komentar je Kurta kako više pričamo o gubitnicima nego o pobjedinicima.

“Promijenio bi tok naših misli ovdje. Ja sam siguran da kad bismo imali vezana tri uspjeha na sportskom i kulturnom planu, da bi opšte stanje bilo nekako bolje. Ali čak i da smo napravili bolji rezultat na SP-u, uvijek bismo žalili što nismo prvi”, komentarisao je Kurt izjavu Edina Džeke kako najviše žali zbog poništenog gola na Svjetskom prvenstvu.

Na pitanje zašto na utakmicama pjevamo “Bosnom behar probeharao”, Kurt je rekao: “To su vidoviti navijači, uvijek znaju da ćemo biti razočarani”.

“Moraš ih kažnjavati, nemoj ih ‘loviti’. Čudne akcije provode naši razni MUP-ovi koji se sjete da stavljaju kazne za parking i to oko bolnica kad je vrijeme posjeta”, izjava je Kurta na naslov kako će policija tokom praznika loviti pijane vozače.

Na pitanje da li su februarski protesti ostali u sjeni, Kurt je rekao: “Po meni je to bilo super – kreću protesti, atmosfera na nivou, a onda dolazi informacija da je to instrumentalizovano od ove ili one stranke, pa dođe do paljenja, 90 posto prosvjednika ode kući i tako se završe jedini protesti koji su mogli napraviti neku bolju budućnost. To paljenje je napravilo užasan kontraefekat. Poslije protesta su se pojavili plenumi, a nije postojao način da plenum te svoje ideje progura dalje. Fali nam novih vođa, ovdje su stalno neki stari. Mogu reći da je i plenum odnijela voda”.

Kurt je komentarisao i Muhameda Bešića. “Brazil je iznjedrio novog nogometaša koji je potpisao za jedan premierligaški klub. To je super i slatko i nogomet je divna stvar. Jako mi se sviđa Džekina priča – bio je dijete koje je prošlo sve sa nama u ratu, pa je ‘igrao lopte’ i onda mu se desio taj prelazak. Divno mi je što se ti snovi ostvaruju”, rekao je Kurt.

“Mi smo postali bezobrazan narod i volimo raspolagati sa svim što je tuđe: muka, sreća, pare. To je  novi fenomen koji me užasno nervira. Prije nismo bili takvi. Mislim da je humanitarna pomoć najgore što nam se desilo. Tako smo dobili i humanitarni U2, ali poslije toga sve postaje gore i gore. Nakon toga je išla priča zašto nam ne dođu Rolling Stonesi jer mi smo bili u ratu,  zašto sudija ne svira, jer smo bili u ratu. Sva je priča u poklanjanju. Kad Džeko plati liječenje nekom djetetu, narod nikad ne kaže hvala”, dodao je Almir Kurt.

“Zagreb i Beograd imaju ogromne arene i to su produkcijiski veliki zahvati, pa kod nas neće niko da se usudi. Ovdje će svi dati pare za neke sumnjive pjevače sa ulazom od 10 do 15 konvertibilnih maraka, a unutra će se popiti 150 konvertibilnih maraka pa će nakon toga reći kako je super bilo na koncertu, a kad nam dođe neko za koga ulaz košta 60 KM, mi to ne možemo da priuštimo”, odgovr je Kurta na pitanje zašto nas zaobilaze veliki bendovi.