Šta su svjetske diplomate napisale u Knjizi žalosti?

Vijesti 11. jul 201720:20 > 20:29
N1

Brojne delegacije iz Bosne i Hercegovine i inostranstva upisale su se u Knjigu žalosti i položile cvijeće na spomen-obilježju u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari na 22. godišnjicu genocida počinjenog nad muškarcima i dječacima "zaštićene zone UN-a" u julu 1995. godine.

Cvijeće su, uz ostale, položili i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, zamjenik premijera Republike Turske Numan Kurtulmus, poslanik u Skupštini Srbije i predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, te bošnjački političar iz Srbije Muamer Zukorlić. U potočarima je bio i Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

N1

Kurtulmus je u Knjizi žalosti istakao da “Republika Turska u potpunosti dijeli ovu veliku bol naše bošnjačke braće i sestara”.

Ambasador Moore je u svoje lično ime, ali i u ime svih kolega iz Misije OSCE-a, izrazio saučešće žrtvama genocida u Srebrenici.

N1

“Prihvatili smo naše odgovornosti, i naše krivice, i radimo sve što možemo u korist pravde i prosperiteta”, napisao je Moore.

Bivši muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, Muamer Zukorlić, kratko je napisao da “negirati genocid znači podržavati njegove počinioce”.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

N1