ICTY izrekao 15 presuda za djela počinjena u Srebrenici

Vijesti 12. jul 201713:28 > 13:32
AFP

Glasnogovornik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Nenad Golčevski, u povodu 22. godišnjice genocida u Srebrenici, u razgovoru za Fenu kazao je da od 20 osoba protiv kojih su podignute optužnice za djela počinjena u Srebrenici u julu 1995. pravosnažne presude su do sada izrečene protiv 15 optuženih.

Presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) utvrđeno je da zločini počinjeni u julu 1995. godine u Srebrenici predstavljaju genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Od 20 osoba optuženih u Međunarodnom sudu u vezi s događajima koji su se desili u Srebrenici u julu 1995. godine, postupci su do sada okončani protiv njih 15, jedan optuženi, Slobodan Milošević je umro prije okončanja postupka.

“Pravosnažne presude su izrečene: Draženu Erdemoviću, Radislavu Krstiću, Momiru Nikoliću, Draganu Obrenoviću, Vidoji Blagojeviću, Draganu Jokiću, Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari, Dragi Nikoliću, Ljubomiru Borovčaninu, Radivoju Miletiću, Milanu Gveri, Vinku Pandureviću i Zdravki Tolimiru”, kazao je Golčevski.

Za Dražena Erdemovića je utvrđeno da je učestvovao u pogubljenju stotina nenaoružanih muškaraca Bošnjaka iz srebreničke enklave.

Kako je naveo Golčevski, Erdemović je prva osoba koja se potvrdno izjasnila o krivici pred Međunarodnim sudom, te se kasnije pojavljivao kao svjedok u drugim suđenjima i pružio značajne i detaljne dokaze o zločinima počinjenim na području Srebrenice.

“Vidoje Blagojević, Dragan Jokić, Momir Nikolić i Dragan Obrenović, svi oficiri Vojske Republike Srpske, teretili su se za zločine koji se odnose na zvjerstva počinjena u Srebrenici. Postupak protiv Nikolića i Obrenovića odvojen je od postupka protiv ostalih saoptuženih nakon što su se obojica potvrdno izjasnili o krivici”, naglasio je Golčevski.

Suđenje Radislavu Krstiću, generalu Vojske Republike Srpske, ušlo je u historiju kao prva presuda Međunarodnog suda kojom je potvrđeno da zločini počinjeni u Srebrenici 1995. godine, između ostalih, predstavljaju i zločin genocida.

Vujadin Popović je, poput Ljubiše Beare, osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

MKSJ je utvrdio da su u istočnoj Bosni u julu 1995. postojala dva udružena zločinačka poduhvata (UZP): UZP ubijanja vojno sposobnih muškaraca bosanskih muslimana iz Srebrenice i UZP prisilnog premještanja bosanskog muslimanskog stanovništva iz Srebrenice i Žepe.

Saoptuženi u ovom predmetu, Drago Nikolić, Vinko Pandurević, Radivoje Miletić, Ljubiša Borovčanin i Milan Gvero osuđeni su na zatvorske kazne u rasponu od pet do 35 godina.

Postupak protiv Vujadina Popovića i drugih bio je treći predmet u kojem je utvrđeno da je u Srebrenici počinjen zločin genocida.

Postupak protiv Zdravka Tolimira okončan je u aprilu 2015.

“Sudije MKSJ-a, kako u prvostepenom, tako i u žalbenom postupku, utvrdile su da je Zdravko Tolimir, visoki oficir Vojske Republike Srpske, učestvovao u dva udružena zločinačka poduhvata: ubistvu vojno sposobnih muškaraca bosanskih muslimana iz Srebrenice i prisilnom premještanju stanovništva bosanskih muslimana iz Srebrenice i Žepe”, istakao je Golčevski.

Kazao je da je Momčilo Perišić bio načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije. Optužnicom se teretio za zločine počinjene u Srebrenici, Sarajevu i Zagrebu.

“Pretresno vijeće je konstatovalo da je Perišić kriv za većinu zločina kojima se teretio u optužnici i osudilo ga na 27 godina zatvora. Kasnije, Žalbeno vijeće je smatralo da predočeni dokazi ne dokazuju van razumne sumnje da je on konkretno upućivao pomoć ka zločinima koje je počinila Vojska Republike Srpske u Srebrenici. Perišić je oslobođen krivice 2013.”, naglašava.

Ističe to je prva i jedina oslobađajuća presuda koju je izrekao Međunarodni sud u vezi sa zločinima počinjenim u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

U toku je postupak protiv Radovana Karadžića i to u žalbenom postupku pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS) dok se Ratku Mladiću izricanje presude očekuje do novembra.

Istakao je da se očekuje ponovno suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Golčevski je za Fenu prokomentirao i slučaj Ratko Mladić, rekavši da se u MMKS-u prvostepeni postupak u predmetu ‘Tužilac protiv Ratka Mladića’ odvija predviđenom dinamikom i Pretresno vijeće je u potpunosti zauzeto vijećanjem i sastavljanjem presude.

Kao što je prethodno najavljeno, izricanje prvostepene presude očekuje se u novembru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.