Svi detalji sa Samita u Trstu

Vijesti 12. jul 201718:28 > 20:06
N1

U Trstu se danas razgovara o budućnosti Zapadnog Balkana - takozvana Zapadnobalkanska šestorka u društvu je njemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, talijanskog premijera Paola Gentilonija kao domaćina i predstavnika Evropske unije.

U Trstu se danas konkretizuju ideje berlinskog procesa i razgovara o povezanosti zemalja Zapadnog Balkana, ekonomskoj integraciji i razvoju privatnog sektora.

Na četvrtom susretu predstavnici zemalja Zapadnog Balkana u Trstu razgovaraju o političkoj dimenziji regionalne saradnje, uspostavi zajedničkog balkanskog tržišta, infrastruktui i energetici, civilnom društvu. Samit o Zapadnom Balkanu 2017 odvija se u okvirima Berlinskog procesa.

Susreti s državama Zapadnog Balkana pokazuju da nam je zajednički zadatak da se pobrinemo da podstičemo razvoj ovih država, da se korak po korak kreću ka Evropskoj uniji. Od početka serije ovakvih sastanaka postigli smo značajan uspjeh. Politička stabilnost ove regije, znači i našu stabilnost. Znamo to iz iskustva“, kazala je Angela Merkel, njemačka kancelarka.

Cilj je priprema regije za jedinstveno evropsko tržište.

Johannes Hahn, komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju je izjavio: “U cilju da se sve to omogući, Evropska unija zajedno sa međunarodnim monetarnim institucijama mora da investira. EU želi da u naredim godinama investira oko milijardu eura u zemlje Zapadnog Balkana. Za zemlje regiona od danas su obezbijeđena dodatna sredstva od 220 miliona eura i Evropska unija ih priprema za dan kada postanu dio jednog ekonomskog sistema. Novac je namijenjen za oko šest hiljada kompanija u regionu.”

Govoreći na poslovnom forumu, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović pozvao je investitore da ulažu u BiH, koja, kako kaže, ima velike potencijale, te pripremljene programe i investicione projekte, posebno u sektoru energetike, poljoprivrede, transporta i turizma.

Kada je u pitanju transport, na osnovnoj listi prioriteta BiH se nalazi sa četiri projekta, koja su zrela za implementaciju. Radi se o dionicama Koridora Vc, dvije dionice u Federaciji BiH, jedna u Republici Srpskoj, ali i revitalizaciji Luke Brčko“, rekao je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Veliki potencijal i značaj za Bosnu i Hercegovinu ima transportna zajednica. To je na sastanku s komesarom Hahnom potvrdio i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, i tom prilikom istakao da ne želi da ulaganja Evropske unije, pogotovo grant sredstva ne smiju biti ugrožena.

Evropske integracije, regionalna saradnja, otklanjanje barijera za investitore i lakša mobilnost radne snage, su prioriteti na kojima je tokom svog govora insistirao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.