BiH u Trstu nije potpisala Ugovor o Transportnoj zajednici

Vijesti 12. jul 201720:19 > 20:21
N1

Bosna i Hercegovina danas u Trstu nije prisustvovala potpisivanju Ugovora o pristupanju Transportnoj zajednici koja predstavlja svojevrsno formiranje jedinstvenog tržišta transportne infrastrukture - i kopnenog i pomorskog saobraćaja između EU i zemalja Zapadnog Balkana.

U Trstu se danas razgovaralo o budućnosti Zapadnog Balkana u društvu njemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i talijanskog premijera Paola Gentilonija kao domaćina i predstavnika Evropske unije. Ugovor su potpisale Srbija, Crna Gora, Albanija, Makedonija i Kosovo.

Plan je da zemlje Zapadnog Balkana usvoje pravne propise EU, povoljnije i planski grade autoputeve i brze saobraćajnice, modernizuje pruge i ubrzaju protok roba.

BiH je do sada izgubila, zbog nedostatka ovog strateškog dokumenta, po mojoj procjeni, najmanje 200 miliona eura. Ako nemamo strategiju ne možemo participirati niti za sredstva Evropske unije kroz IPA-u ni kroz ovu platformu za Zapadni Balkan što je na godišnjem niovu novih stotinjak miliona eura“, izjavio je Mirko Šarović, ministar spoljnih poslova i ekonomskih odnosa BiH.

Na osnovnoj listi prioriteta BiH se nalaze četiri projekta o dionicama Koridora Vc, dvije dionice u Federaciji BiH, jedna u Republici Srpskoj, ali i revitalizaciji Luke Brčko.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, predvodio je bh. delegaciju na današnjem Samitu o Zapadnom Balkanu koji se održava u Trstu, Italija.

Samo na N1 večeras od 21.10 sati uživo gledajte specijalni intervju s Denisom Zvizdićem o rezultatima sastanka sa Angelom Merkel i ostalim učesnicima Samita.

Program N1 televizije pratite UŽIVO i na portalu na OVOM linku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.