Barbarić za N1: Trebamo biti zabrinuti zbog Dodikovih izjava

Vijesti 13. jul 201709:52 > 10:28
N1

Moj osoban stav je da strateško partnerstvo između lidera SNSD-a i HDZ-a proizilazi prije svega zbog odnosa u Federaciji BiH, kazao je za N1 politolog Dražen Barbarić.

U Mostaru je u srijedu održan sastanak lidera SNSD-a Milorada Dodika s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem. Međusobna saradnja je, kažu, na odličnom nivou. Za stolom su bile i brojne aktuelne teme u Bosni i Hercegovini, između ostalih, odnosi među političkim liderima, funkcionisanje vlasti. Dodik i Čović nedavno su se susreli u Banjaluci gdje je dogovoreno da HDZ ne glasa za pitanja za koja SNSD kaže da su protiv interesa RS-a, a na sastanku u Mostaru trebalo bi da bude dogovoreno koji će ljudi to koordinirati.

Čović je ranije najavio intenziviranje sastanaka sa stranačkim liderima, ocijenivši kako je potrebno da se naredno razdoblje maksimalno iskoristi za pronalaženje rješenja za određena pitanja. Predsjednik HDZ-a BiH sastat će se danas s prvim čovjekom SDA Bakirom Izetbegović, a vjerojatno i s predsjednikom SBB-a Fahrudionom Radončićem.

Gospodine Barbariću, još jedan u nizu sastanaka između ova dva lidera. Čuli smo kakve su poruke. Šta Vi mislite?

Barbarić: Jučerašnji sastanak možemo promatrati kroz nekoliko dimenzija. Prva je da smo svjedočili dodatnom jačanju partnerstva dviju velikih stranaka i njihovih lidera. Također, ponovo smo svjedočili da se važni politički procesi i dogovori ne mogu odvijati unutar državnih institucija. Nažalost, to je naša sudbina.

Milorad Dodik je u obraćanju medijima nakon sastanka izjavio da nije zadovoljan radom Vijeća ministara BiH zbog donošenja odluka na štetu RS?

U posljednjih godinu dana zorno nam se prikazuje zahlađenje odnosa između službenog Sarajeva i Banjaluke. Na kojim krhkim nogama je postavljen politički mir u BiH ponajbolje pokazuje kako je odluka Ustavnog suda tako poremetila situaciju što je dovelo do potpunog isključivanja i nepovjerenja između Dodika i Izetbegovića. Čini mi se da ova dva lidera od svojih rovovskih pozicija ne žele odstupiti. Očekivano je da Dodik nema povjerenje u Vijeće ministara u kojem nema svojih ministara. Treba istaći i Dodikovo nepovjerenje u rad državne obavještajne službe. Kada vam predsjednik jednog entiteta izjavi da nema povjerenja prema takvoj instituciji, koja bi u svakoj demokratskoj zemlji morala biti potpuno neutralna, bez obzira na Dodikove stavove, onda kao građani trebamo biti zabrinuti.

Može li Dodikova izjava da “OSA ne radi svoj posao” daljnje destabilizovati odnose u BiH?

Takve izjave stavaraju određenu atmosferu, odnosno određeni javni diskurs da se takvo nepovjerenje daljnje reproducira. Moj osoban stav je da ovo strateško partnerstvo između lidera proizilazi prije svega zbog odnosa u Federaciji BiH. Nemogućnost efikasnog upravljanja Federacijom kao entitetom, nemogućnost donošenja zakona…sve to generira određeni izbor kod Čovića da traži partnerstvo u Banjaluci. .

Postoji li šansa za koaliciju između SNSD-a i HDZ-a BiH? Mogu li ove dvije stranke stabilizovat BiH?

Da, ali u to morate uključiti i druge aktere. Kada bi sitaucija zavisili samo od ove dvije stranke, stvar bi bila čista. Ne ide Čović džaba da razgovara sa Izetbegovićem koji je lider najveće i najmoćnije stranke. Tu su i razgovori sa liderima drugih stranaka i sve su to varijable koje treba uzeti u obzir da bi mogli razumjeti u kojem će smjeru ići ovo partnerstvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.